TeamAlert - Veilig fietsgedrag - fietsen -

Persbericht - Jongerenpanel geeft advies aan brugklassers

De scholen beginnen bijna. Voor brugklassers betekent dit dat ze een nieuwe route naar school moeten afleggen. Dit kan spannend zijn, dus geven ouderejaars advies aan brugklassers.

Op 20 augustus is de zomervakantie voorbij in regio zuid en beginnen de eerste scholen weer. Brugklassers moeten wennen, want ze gaan een nieuwe route naar school afleggen. Vanaf 12 jaar moeten scholieren dubbel zoveel kilometers reizen van en naar de middelbare school. Gemiddeld negen kilometer en zijn ze daarvoor 36 minuten onderweg. Tachtig procent van de jongeren legt de route af per fiets (Bron: transport en mobiliteit, 2016). Daarnaast fietsen brugklassers vaak zonder hun ouders naar school en sommige leerlingen gaan zelfs naar een andere stad of een ander dorp voor hun middelbare school. Het is moment waarbij er meer ongelukken kunnen gebeuren. Aangezien de afstand langer is en jongeren minder begeleiding krijgen tijdens het fietsen.

Jongerenpanel geeft advies

Het jongerenpanel van jongerenorganisatie TeamAlert geeft advies aan de toekomstige brugklassers. Jongeren tussen 13 en 19 jaar formuleerden de volgende tips: ‘Goed de tijd nemen. Zodat je precies kan uitstippelen hoeveel tijd het kost om op school te komen.’ ‘Een goede fiets regelen en de route eventjes bestuderen op Google Maps.’ ‘Zorg dat je fiets in orde is.’ Verder raden de jongeren aan 9292 te bekijken als je met het openbaar vervoer gaat, op tijd een OV-chipkaart aan te vragen en de route alvast een keer te oefenen.

Daarnaast is het ook voor automobilisten en andere weggebruikers belangrijk rekening te houden dat de scholen weer zijn begonnen. Er is dus een groep jongeren die een nieuwe route aflegt. Als de brugklassers de tips opvolgen van de ouderejaars zijn ze in ieder geval goed voorbereid.

Delen gaat nooit vervelen