TeamAlert - Afleiding nieuwsitems - afbeelding fiets -

Scholieren krijgen voorlichting over gevaren smartphonegebruik op de fiets

CAPELLE A/D IJSSEL - Leerlingen van het IJsselcollege – Wiekslag 3 krijgen voorlichting over de gevaren van smartphonegebruik op de fiets. Jongerenorganisatie TeamAlert organiseert op 24 mei het project Studio Flits!, waarbij jongeren zelf zien wat afleiding in het verkeer voor gevolgen kan hebben. De gemeente subsidieert dit project.

De jongeren gaan gewenst en ongewenst gedrag met smartphone op de fiets uitbeelden. Daarvan maken ze foto’s en creëren de leerlingen een fotostrip, waarin een (gevaarlijke) verkeerssituatie centraal staat. Het IJsselcollege geeft praktijkonderwijs en Studio Flits! is daar op gericht. ‘Doen’ staat centraal bij het project. De opgedane kennis brengen de leerlingen door middel van een simulatievideo meteen in de praktijk. Hierdoor merken zij zelf welk gedrag gevaarlijk is binnen bepaalde verkeerssituaties.

Afleiding

Jongeren (en volwassenen) zijn in het verkeer bezig met allerlei activiteiten die afleiden. Ze luisteren muziek, bellen of appen. Gebruik van de smartphone neemt de laatste jaren meer toe en heeft negatieve effecten op het verkeer. In 68% procent van de verkeersongevallen speelt afleiding, waaronder het gebruik van de smartphone, een rol (SWOV, 2017). Om deze reden heeft het tegengaan van afleiding hoge prioriteit bij TeamAlert.

 Dit project is gesubsidieerd door de gemeente Capelle aan den IJssel en is onderdeel van de campagne ‘Maak een Punt van Nul Verkeersslachtoffers’. De campagne is een initiatief van de provincie Zuid-Holland om de hoeveelheid verkeersslachtoffers terug te dringen en jongeren te leren zich verantwoordelijk te gedragen in het verkeer.

 

Delen gaat nooit vervelen