TeamAlert - Alcohol en Drugs - Hagelslag -

Spaceracers aan het woord deel III

Dennis (24) raakte zijn rijbewijs kwijt, kreeg twee weken detentie en een taakstraf doordat hij met drugs op reed. ‘Ik dacht ik kan wel rijden.’

‘Ik ben aangehouden met alcohol, speed en GHB op. Ik stapte de auto in, omdat ik nog een vriend moest ophalen. Ik dacht: ik kan wel rijden. Maar bij die vriend ben ik nooit aangekomen. Ik merkte dat het rijden heel moeizaam ging. Daarom stopte ik bij een tankstation om te rusten. Toen heeft een medewerker van het tankstation een melding gemaakt bij de politie en werd ik aangehouden. Het was niet de slimste actie, maar ik ging al aan de kant. Ik heb al eerder een keer met GHB een lantaarnpaal geraakt en dat wilde ik niet weer. Als de politie niet was gebeld, was het ook goedkomen. Ik wilde wachten totdat ik me weer goed voelde.

Ik heb nu net twee weken hiervoor gezeten. Daarnaast kreeg ik een taakstraf, sta ik onder toezicht van de reclassering en heb ik anderhalf jaar rijontzegging. Ik heb nooit aan mijn vorige werk verteld dat ik geen rijbewijs meer had, want ik zou dan mijn baan verliezen. Ik had de auto nodig en toen ben ik door gaan rijden. Nu werk ik daar niet meer, maar rij ik alsnog zonder rijbewijs. Ik probeer wel vooral overdag te rijden dan controleert de politie minder en ik denk dat ik nu één keer per maand met drugs oprijd.

Ik snap wel dat je niet met GHB op mag rijden. Je kan out gaan. Maar ik heb het rijden met GHB onder controle. Ik neem het niet voor het rijden. Ik wacht het altijd af en als ik denk dat het over is, stap ik de auto in. Heel slecht he, dat ik niet geleerd heb van mijn fouten. Ook hebben veel van mijn vrienden ongelukken gemaakt doordat ze met GHB opreden. Een kennis van mij is in de sloot gereden en een ander heeft ook een heftig ongeluk gemaakt, maar dit zorgt er niet voor dat ik het niet meer doe. Ik vind het meer hun eigen schuld. Je hebt dan gewoon te veel genomen.

Ik vind dat ik goed rij met drugs op. Normaal gesproken rijd ik twintig kilometer te hard, maar met drugs op rijd ik lekker relax en rustig. De overheid heeft wel een punt dat met drugs op rijden niet goed is, maar ik heb er ook een zekere schijt aan. Als taxi’s goedkoper zouden zijn, zou ik die wel nemen, maar die zijn niet te betalen. Dus rijd ik alsnog met drugs op. Ik heb al genoeg problemen gehad met justitie. Eentje meer of minder maakt niet zo veel meer uit.’ 

Dennis is een gefingeerde naam.

Door drugs raak je overmoedig en overschat je je rijvaardigheden. Je reactievermogen en coördinatie worden slechter en je hebt voertuig minder onder controle. Drugs in combinatie met alcohol kan het risico op ongeluk met 200 keer vergroten. Wil jij wel op een veilige manier thuiskomen? Wacht tenminste 24 uur na je laatste drugsinname. Of neem het ov, ga met een taxi of regel of ben de Bob! Rij Tripvrij.

Voor meer informatie www.teamalert.nl/witte-waas

Delen gaat nooit vervelen