TeamAlert - Alcohol en Drugs - Wazig -

Spaceracers aan het woord

Jacqueline (21) vertelt waarom zij twee keer per maand met drugs op rijdt. ‘Ik doe het omdat het praktisch is.’

‘De eerste keer dat ik met drugs op naar huis reed was tijdens Koningsdag na een festival. We zouden na het feest bij een vriendin slapen die vlakbij woonde. Daar hadden we de auto neergezet, maar zij voelde zich tijdens het feest niet lekker en ging eerder naar huis. Wij bleven. Toen het festival was afgelopen dachten we: we gaan nu niet bij haar slapen. Ze ligt al in bed. Toen zei ik: ‘ik rij wel’. Ik voelde al niet zo veel meer van de drugs. Ik merkte wel dat mijn reactievermogen minder was, maar verder dat het wel zou lukken.

Nu rij ik denk ik twee keer per maand met drugs op na een festival of één van mijn vrienden rijdt. We wisselen af. Ik doe het omdat het praktisch is. Het is niet dat ik het leuk vind om met drugs op te rijden, maar ik wil niet in een bus zitten met driehonderd man of een dure taxi betalen. Qua openbaar vervoer is het niet ingewikkeld vanaf mijn huis om naar een festival te gaan, maar de drukte houdt me tegen.

Meestal gebruik ik cocaïne om iets nuchterder te worden als ik ga rijden. Op zo’n festival gebruik ik xtc en GHB. Ik zorg dat de G altijd is uitgewerkt voordat ik de auto instap. Voor mijn gevoel gaat het rijden met drugs op wel goed. Soms heb ik het idee dat ik even extra moet opletten. Je reactievermogen is niet zo goed. Een keer toen ik van een feestje naar huis reed over de snelweg voelde ik me minder. Ik merkte dat ik aan het slingeren was en mijn ogen niet meewerkten. Toen zijn we naast de snelweg gestopt en hebben we een uur in de auto gewacht totdat ik me beter voelde en weer kon rijden.

Ik weet dat met drugs op rijden gevaarlijk is. Alleen het moment dat we het doen vind ik het niet gevaarlijk. Ook als het niet gaat dan stop ik, maar als ik dan thuis ben aangekomen denk ik wel aan alle dingen die hadden kunnen gebeuren.

Ik heb het wel met mijn vrienden over de speekseltest. Het heeft het ons aan het denken gezet. Moeten we ermee doorgaan als de controles strenger worden? Maar hoe vaak hebben we het meegemaakt dat de politie ook echt controleert? Als ze verandering willen dan moeten ze meer controleren. Nu weten we dat de politie je toch niet aanhoudt. De komende feestjes zijn allemaal in de buurt van waar we wonen. Dus gaan we met de fiets en kijken we of er controles zijn.’

Jacqueline is een gefingeerde naam. 

Delen gaat nooit vervelen