TeamAlert - Gezonde leefstijl - Suikerklontje -

Suikerinname hoger dan mensen zelf denken

Diabetesfonds voert al langer strijd tegen producten met onnodig veel suikers erin. Dat dit echt nodig is bleek uit het onderzoek dat in opdracht van het Diabetesfonds is uitgevoerd. De deelnemers dachten zo'n tien suikerklontjes per dag binnen te krijgen, terwijl dit in werkelijkheid gemiddeld 30 klontjes bleken te zijn. Schokkend en erg ongezond.

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert een maximum van dagelijks 12,5 suikerklontje per vrouw en 15 per man. Nu blijkt dat in Nederland het dubbele aan suikers wordt geconsumeerd. Dat de deelnemers van het onderzoek hun eigen inname zo laag inschatte heeft grotendeels te maken met verborgen suikers.

Gezond of ongezond
Nederlanders eten dus teveel suiker en hebben dit vaak zelf niet door. Een van de grote boosdoeners is de hoeveelheid suiker die wordt toegevoegd aan producten. Van een aantal producten verbaast het kopers niet, maar er zijn ook producten waar veel consumenten de extra suikers niet verwachten. Hieronder vallen ook producten die bestempeld worden als gezond. Zo is er veel suiker toegevoegd aan ontbijtgranen, yoghurt, zuiveldranken, hartig broodbeleg, granenrepen en kant en klare kooksauzen. Consumenten zijn zich hier vaak niet bewust van. Het diabetesfonds startte daarom de Suiker Terugroepactie. Hier staan producten die onnodig veel suiker bevatten en kan de consument zelf producten toevoegen. Diabetesfonds hoopt op deze manier de voedingsindustrie aan te spreken.

Etiketten lezen
Door te toevoeging van suiker in veel producten zijn we gewend geraakt aan de zoete smaak. Zo zit er in Nederland bijvoorbeeld vaak ook suiker toegevoegd aan brood. Eenmaal gewend valt het ons vaak ook niet meer op. Maar inmiddels kent Nederland meer dan een miljoen inwoners met diabetes type 2 en dit aantal neemt elke week met ruim duizend toe. Een hoge suikerinname is een van de belangrijke oorzaken voor het ontstaan van de ziekte. Daarom raadt het diabetesfonds aan om zelf vaker etiketten te lezen om de hoeveelheid suiker vast te stellen. Belangrijk om bij stil te staan zijn de verschillende namen die fabrikanten gebruiken om suiker aan te geven op de verpakking. Diabetesfonds heeft de schuilnamen voor suiker op een rijtje gezet en het is een schrikbarend lange lijst.  

Gezonde jongeren
Uit samenwerking met JOGG weet TeamAlert dat één op de zeven jongeren last heeft van overgewicht. Ongezonde voeding is hier een grote oorzaak van. Zo krijgen jongeren tussen de 7 en 18 dagelijks gemiddeld 6,5 suikerklontjes binnen door het drinken van zoete dranken. Bij de jongeren boven de 18 zorgt alcohol ook voor gewichtstoename. TeamAlert heeft als doel om jongeren te helpen gelukkig, veilig en gezond door het leven te laten gaan. Daarom is in 2016 gekozen aan de slag te gaan met het thema gezonde leefstijl. Zo worden jongeren gemotiveerd gezondere keuzes in de supermarkt te maken en uitgedaagd tot het drinken van meer water

Delen gaat nooit vervelen