TeamAlert pakt afleiding in het verkeer aan met online escaperoom

  1. Home
  2. Nieuws
  3. TeamAlert pakt afleiding in het verkeer aan met online escaperoom
30 augustus 2021

Afleiding in het verkeer onder jongeren is nog steeds een groot probleem in Nederland. Om dit probleem bij de bron aan te pakken, heeft jongerenorganisatie TeamAlert een nieuwe online escaperoom ontwikkeld. Met deze online escaperoom leren jongeren de verleiding van het gebruik van hun telefoon op de fiets te weerstaan.

Ondanks de invoering van het appverbod op de fiets in 2019, gebruiken jongeren nog steeds vaak hun smartphone tijdens het fietsen. Uit recent onderzoek van Interpolis onder middelbare scholieren blijkt dat bijna twee derde van hen regelmatig hun telefoon op de fiets gebruikt, om bijvoorbeeld een berichtje te sturen. 80% van hen vindt smartphonegebruik in het verkeer geen probleem en bijna de helft van de jongeren vindt dat zij veilig kunnen fietsen, terwijl ze met hun telefoon bezig zijn.

Dit onderzoek bevestigt het beeld dat TeamAlert heeft over afleiding in het verkeer onder jongeren. Zij zijn zich niet goed bewust van de risico’s die smartphonegebruik op de fiets met zich meebrengt, terwijl afleiding een veelvoorkomende oorzaak is van verkeersongelukken. Om dit probleem bij de bron aan te pakken, heeft TeamAlert een nieuw project ontwikkeld: “Escape Deapp”! Deze online escaperoom leert jongeren bewuster om te gaan met hun mobiele telefoon.

Joy of missing out
In “Escape Deapp” moeten jongeren binnen een bepaalde tijd puzzels en raadsels oplossen om de lancering van het nieuwe socialmediaplatform “Deapp” tegen te houden. Gedurende het spel ervaren ze wat afleiding met je doet; in de puzzels verschuilen namelijk verschillende opdrachten die te maken hebben met afleiding in het verkeer. Alleen als het de jongeren lukt om de afleiding te weerstaan, achterhalen zij de code en kunnen ze de puzzel oplossen.

Het doel van de online escaperoom is dat jongeren de sociale druk en automatisme om op hun telefoon te kijken leren te weerstaan. Zo kunnen zij meer JOMO zijn, ook wel Joy Of Missing Out: even genieten van waar je op dat moment mee bezig bent, zonder gestoord te worden. Door afleiding bij de bron aan te pakken, zullen jongeren ook minder afleiding van de telefoon in het verkeer ervaren en zijn zij veiliger onderweg.

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.