TeamAlert - Gezonde leefstijl - Nieuwsberichten stress -

Weinig financiële kennis onder Nederlandse tieners

In vergelijking met andere landen hebben de 15-jarigen in Nederland relatief weinig financiële kennis. Dit blijkt uit een onderzoek van OESO. Het Nibud is bezorgd om het risico dat deze tieners later hun geldzaken niet goed kunnen regelen.

Veel 15-jarigen weten niet hoe ze actie kunnen ondernemen bij problemen door phishingmail en het blijkt dat maar weinig van de tieners weten hoe ze hun loonstrookje moeten ontcijferen. Ze lopen daarmee achter op leeftijdsgenoten in andere landen. Dit is naar voren gekomen uit een internationaal onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). 

Bezorgd Nibud
Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) maakt zich zorgen. De organisatie is bang voor de kans dat het op latere leeftijd problemen oplevert als jongeren niet op jongere leeftijd al enige financiële kennis opdoen. Het Nibud vindt het belangrijk dat op basis- en middelbare scholen verplicht en structureel financiële educatie wordt aangeboden. Financiële educatie op jonge leeftijd levert dus een bijdrage aan betere economische omstandigheden voor jongvolwassenen. TeamAlert is hier al langer van op de hoogte en investeert daarom sinds enkele jaren in het thema geldzaken door middel van het project Your Message Money

Het onderzoek
Angel Gurria van OESO zegt dat jongeren geregeld te maken hebben met onzekerheid op het gebied van economische omstandigheden, maar dat de jongeren desondanks niet over de juiste vaardigheden en educatie beschikken om goede beslissingen te maken over geldzaken. De OESO deed in vijftien verschillende landen onderzoek en stelde vragen aan zo'n 48.000 jongeren van 15 jaar. Het OESO zette het onderzoek uit in verschillende landen waaronder België, Spanje, de Verenigde Staten, Brazilië en Australië. De deelnemers werden vragen gesteld over geldzaken, zoals hoe jongeren omgaan met hun bankrekening of pinpas. Nederlandse tieners kwamen hierbij slechter uit de bus dan de meeste andere 15-jarigen. 

Delen gaat nooit vervelen