Istock - uber eats - TeamAlert.png

What’s next, ouderen weren van de e-bikes?

Jongeren maken in het verkeer sneller risicovolle beslissingen. Dit komt omdat hun brein nog niet helemaal is ontwikkeld. Daarom pleiten meerdere organisaties om minderjarige jongeren geen maaltijden meer te laten bezorgen op e-bikes. Onzin vindt jongerenorganisatie TeamAlert, what’s next? Ouderen weren van de elektrische fiets omdat zij de meeste brokken veroorzaken op e-bikes?

Geen effect
TeamAlert erkent dat jongeren een risicovolle groep zijn. Het is algemeen bekend dat het menselijk brein pas rond ons 25e levensjaar volgroeid is. Tot die tijd maakt het brein allerlei ontwikkelingen door. Wat het extra ingewikkeld maakt, is dat de verschillende hersengebieden niet tegelijkertijd en in hetzelfde tempo rijpen. Dit verklaart het typische, onlogische en vaak riskante gedrag dat jongeren kunnen vertonen. Volgens Lieke Kreuzberg, manager onderzoek & gedragsverandering bij TeamAlert, heeft het veranderen van de leeftijd van maaltijdbezorgers van 15 naar 18 jaar geen effect. “De hersenen van jongeren van 18 zijn net zo goed nog in ontwikkeling.”

Verantwoordelijkheid
TeamAlert is niet voor het aanpassen van de leeftijd van bezorgers, wel voor het vergroten van de verkeersveiligheid van deze jonge bezorgers. Hiervoor zijn aanvullende maatregelen nodig. Denk hierbij aan een verplichte verkeerstraining. Door het geven van de juiste training zijn jongeren namelijk beter in staat risico’s in het verkeer in te schatten. TeamAlert voert al jaren met succes verschillende verkeersprojecten uit voor jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Daarnaast ligt er ook een grote verantwoordelijkheid bij de organisaties achter de maaltijdbezorging. De concurrentie is moordend en daardoor de druk om snel te bezorgen ook. Daarnaast zijn er bezorgdiensten die per uur betalen, maar in de branche is het ook gangbaar om per bezorgde bestelling te betalen. Deze wijze van uitbetaling lokt gevaarlijke verkeersituaties uit, hoe sneller je bezorgt hoe meer je op een avond kunt verdienen. Deze verantwoordelijkheid mag volgens TeamAlert niet alleen bij minderjarigen worden neergelegd die per e-bike willen bijverdienen, de opdrachtgevers zijn net zo verantwoordelijk voor de veiligheid van de jonge bezorgers.  

Delen gaat nooit vervelen