Wegwijzer

  1. Home
  2. Thema's
  3. Afleiding in het verkeer
  4. Wegwijzer
Geld besparen, veilig thuiskomen of toch offline sociaal doen? Laat zien waarom jij wegwijs bent! 

Het gebruik van de smartphone in het verkeer is enorm toegenomen. Dit heeft helaas gezorgd voor een nieuwe oorzaak van verkeersongevallen. Vier op de vijf jongeren geven aan hun smartphone weleens te gebruiken tijdens het fietsen.

Daarom heeft TeamAlert het aanvullingsproject Wegwijzer ontwikkeld! Met Wegwijzer maakt TeamAlert jongeren op een leuke manier bewust van de risico’s die zij lopen in het verkeer.

Projectomschrijving

TeamAlert heeft verschillende projecten die inspelen op afleiding. Wegwijzer is een fysieke aanvulling op deze projecten en maakt jongeren extra bewust van hun eigen gedrag in het verkeer en stimuleert ze om verkeersveilig gedrag te vertonen. Het project is in te zetten nadat jongeren al een ander project van TeamAlert hebben bijgewoond.
Nadat TeamAlert is langs geweest en de jongeren daardoor al kennis hebben opgedaan over hun eigen positie in het verkeer, worden verschillende borden geplaatst nabij de fietsenstalling van de school. Naast deze borden worden ook verschillende sjablonen op de grond gespoten. Deze spelen alle in op diverse gedragsmechanismen, zoals self-persuasion en handelingsalternatieven.

Op de borden staan verschillende teksten die aansporen tot de telefoon wegstoppen voordat je op de fiets stapt. Op de borden staat:

* Laatste appje gestuurd?
* Telefoon weggestopt?
* Waarom rij jij MONO?
* Fiets over je reden heen.

Op de grond worden sjablonen gespoten met verschillende redenen om je telefoon niet te gebruiken wanneer je fietst. Jongeren kunnen kiezen uit:

* €95,- besparen
* Veilig thuiskomen
* Offline sociaal doen

Jongeren kiezen (via een route van gespoten strepen) een reden die voor hen het meest van toepassing is. De bedoeling is dat zij over de reden fietsen om zo hun keuze definitief te maken. Op de achterkant van de borden staat een tekst die jongeren de volgende dag (wanneer ze de borden weer zien) positieve feedback geeft, omdat ze hun telefoon niet gebruikt hebben. Dit zijn teksten die aansluiten bij de verschillende redenen waar de jongeren uit kunnen kiezen en dienen als positieve reminder. De teksten zijn:

* Gelukt?
* Lekker! €95,- bespaard
* Yes! Je hebt een ongeluk voorkomen
* Top! Je bent een echte socializer

Door jongeren keuzevrijheid van handelingsalternatieven te geven, zijn ze meer geneigd om dit gedrag daadwerkelijk te vertonen en vol te houden. Door er zelf over na te denken, is de kans op positieve gedragsverandering groter dan wanneer iemand anders de keuze voor hen maakt.

Met 7 manieren van gedragsbeïnvloeding verwerkt in dit leuke project, heeft TeamAlert als doel ervoor zorgen dat alle leerlingen veilig thuiskomen!

Meer weten?

Donna Franken

Adviseur jongeren & maatschappij

Irina Terhorst

Accountmanager

Check onze andere interventies binnen dit thema

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.