MISSIE 3014

  1. Home
  2. Thema's
  3. Kwetsbare verkeersdeelnemers
  4. MISSIE 3014

Het gebruik van de smartphone in het verkeer is enorm toegenomen. Dit heeft helaas gezorgd voor een nieuwe oorzaak van verkeersongevallen. Vier op de vijf jongeren geven aan hun smartphone weleens te gebruiken tijdens het fietsen.


Daarom heeft TeamAlert het online project MISSIE 3014 ontwikkeld! Met MISSIE 3014 maakt TeamAlert jongeren online op een leuke manier bewust van de risico’s die zij lopen in het verkeer.

Projectomschrijving
Tijdens MISSIE 3014 maken de jongeren een reis door de tijd: ze belanden in het jaar 3014! Middels het choose your own adventure principe bepalen ze zelf hoe hun karakter, avontuur en route eruit gaat zien. Omdat de jongeren opgaan in hun eigen verhaal, staan ze open voor positieve gedragsverandering. Het online project heeft een win-element om jongeren actief mee te laten doen.
De jongeren krijgen verschillende video’s te zien waarin afleiding en risicoperceptie centraal staan. In de video’s ervaren ze hoeveel invloed afleiding heeft op hun rijgedrag en wordt hun risicoperceptie op de proef gesteld. Door de video’s zien de jongeren het belang van anticiperen en fietsen zonder afleiding in.
Aan de hand van stellingen waar de jongeren hun mening over geven, wordt de sociale norm blootgelegd. Om de effectiviteit van de norm te vergroten, zien de jongeren na hun antwoord wat leeftijdsgenoten vinden.
Om het kennisniveau van de jongeren te verhogen, beantwoorden zij vervolgens quizvragen over het verkeer. Hierna krijgen zij ook passende handelingsalternatieven.
Als laatste formuleren ze een positief voornemen om veilig het verkeer door te gaan en gaan ze de deal aan met zichzelf. Omdat ze zelf een voornemen formuleren, past het bij hun eigen verkeerssituatie. Met de deal committeren ze zich aan hun voornemen en vertonen ze sneller verkeersveilig gedrag.


Met 6 manieren van gedragsbeïnvloeding verwerkt in dit leuke online project, heeft TeamAlert als doel ervoor zorgen dat alle leerlingen, ook na corona, veilig thuiskomen!

Check onze andere interventies binnen dit thema

Heb je een vraag? Neem dan contact op met een van onze collega's.

Geke van der Veen

Adviseur jongeren & maatschappij

Ruben Heinen

Adviseur jongeren & maatschappij

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.