StreetTalk.jpg

StreetTalk

Jongeren in Nederland vormen een belangrijke risicogroep in het verkeer: in vergelijking met andere leeftijdsgroepen vallen er veel ernstig verkeersgewonden onder jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 24 jaar. Bij het project StreetTalk worden jongeren bewust gemaakt van de gevaren van verschillende risicogedragingen en hun eigen verantwoordelijkheden in het verkeer.

Tijdens StreetTalk worden de voorlichtingsmedewerkers van TeamAlert opgesplitst in twee teams: een videoteam en een virtual reality team. Het videoteam benadert groepen vrienden. Jongeren worden voor de camera geconfronteerd met vragen en stellingen over actuele onderwerpen rondom verkeersveiligheid, zoals alcohol in het verkeer.

Vervolgens laat het virtual reality team jongeren in een veilige omgeving de risico’s van alcohol in het verkeer ervaren. Via een virtual reality bril maken ze een korte autorit waarin de effecten van verdovende middelen verwerkt zijn. Denk hierbij aan tunnelvisie en wazig zicht bij het gebruik van alcohol. Het team van voorlichtingsmedewerkers gaat vervolgens met jongeren in gesprek over de risico’s en gevaren van alcohol in het verkeer.

Uit onderzoek van TeamAlert blijkt dat jongeren nieuwe kennis hebben opgedaan door deelname aan StreetTalk. Met name de informatie over het toegestane promillage alcohol op de fiets en in de auto, verkeersboetes en het aantal ongevallen onder jongeren zijn hen bijgebleven. Deelnemers zijn door StreetTalk meer gaan nadenken over hun rol in het verkeer.

Vorig jaar besloten we toch te drinken ondanks dat we met de auto waren. Toen hebben we in de auto geslapen. Dat was zo vervelend dat we nu altijd een Bob regelen.
Volendammer Kermis Student, 2017
Als ik niet weet of iemand te dronken is, geef ik ze gewoon een moeilijk rekensom om het te testen.
Surhuisterveen Wielren Scholier, 2017