TeamAlert_TheDayAfter_Logo (1)

The Day After

Jongeren die rijden onder invloed van drank of drugs blijken het lastig te vinden om te stoppen wanneer ze eenmaal hiermee begonnen zijn (TeamAlert, 2017). Ze geven aan dat voorlichting op dit gebied bij hen de meeste kans had gehad op jongere leeftijd en op school. TeamAlert zet zich daarom met het project The Day After via kennisoverdracht en gedragsverandering in op preventie. Het project is ontwikkeld in samenwerking met het Trimbos Instituut.

Bij The Day After worden jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 18 jaar bewust gemaakt en getraind in het hebben van zelfcontrole. Hoe meer zelfcontrole, hoe meer zij in de toekomst verleidingen zoals drugsgebruik in het verkeer weten te weerstaan.

Tijdens het project voeren jongeren escaperoomspellen uit waarbij ze aan de slag gaan met het thema zelfcontrole. De klas maakt tijdens de uitvoering de TeamAlert persoonlijkheidsquiz. Het Trimbos Instituut adviseert onderscheid te maken in deze type persoonlijkheden omdat jongeren verschillende kwaliteiten en valkuilen hebben met betrekking tot zelfcontrole. Hierna voeren de leerlingen een groepsgesprek waarin zij bewust worden en weten welke kwaliteiten zij kunnen gebruiken om zelfcontrole te hebben en verleidingen in de toekomst weten te weerstaan. Hierbij wordt onder andere gebruikgemaakt van het gedragsmechanisme self-persuasion, waardoor jongeren zichzelf overtuigen het gewenste gedrag te vertonen. Vervolgens maken de jongeren individueel een plan om een concreet doel te bereiken of een verleiding in de toekomst te weerstaan. Op het einde wordt de sociale norm gesteld dat het hebben van zelfcontrole en weerstaan van verleidingen belangrijk is. 

Alle programmaonderdelen worden ondersteund door aansprekende video's, waarin verleiding vanuit het perspectief van een jongere is gefilmd. De introductievideo is hieronder te bekijken. 

Het was duidelijk en heel leerzaam
Jongen 18 jaar
Ik vond het super leuk om te doen
Meisje 17 jaar