TeamAlert - Beginnend Bestuurder - Scooterelite - Eigen licentie (4)

Scooter Elite

Jonge scooter-, brommer- en snorfietsrijders zijn kwetsbare verkeersdeelnemers. Ze besturen vaak voor het eerst een gemotoriseerd voertuig en hebben nog weinig ervaring met hoge snelheden in het verkeer. Bij Scooter Elite worden jongeren bewust gemaakt van deze kwetsbare positie in het verkeer.

Tijdens Scooter Elite kunnen jongeren door middel van een scootersimulator bewijzen hoe goed hun rijvaardigheden zijn. Voorafgaand aan deelname vullen de deelnemers een quiz in die inspeelt op de kennis, houding en het gedrag van jongeren. De score van deze quiz laat zien welk type scooterrijder de jongere is. Naast de quiz krijgen zij een checklist waar een goede scooter en scooterrijder aan moet voldoen.

Tijdens de scootergame rijdt de speler van huis naar school of juist omgekeerd. De taak is om op tijd, maar ook veilig op locatie aan te komen. Hierbij moet de speler verkeerslichten in de gaten houden, de snelheid aanpassen, richting aangeven en rekening houden met verschillende weertypes. Hierbij wordt een beroep gedaan op gevaarherkenning en het kunnen anticiperen op andere weggebruikers. Uiteindelijk komt er een veiligheidsscore in beeld die laat zien waar de leerling goed en slecht op scoort. Deze score bespreken de voorlichtingsmedewerkers met de leerlingen.

TeamAlert heeft onderzoek gedaan naar de doeltreffendheid van het project 'Scooter Elite'. Deelnemers aan Scooter Elite associƫren het project vooral met leuk, leerzaam en origineel. Daarnaast geven zij aan zich vaker aan de maximaal toegestane snelheid en verkeersregels te houden en minder vaak scooter te rijden zonder helm op.

Super leuk dat jullie hier staan! Ik heb er veel van geleerd, ik ga volgende week namelijk afrijden!
ROC Friese Port leerling - 2018
O wow, dit is echt tof!
Boothstock Rotterdam leerling - 2018