TeamAlert - Gezonde Levenstijl - Spraakwater - Eigen licentie (1)

Spraakwater

Overgewicht is één van de meest ernstige bedreigingen van onze volksgezondheid. Gemiddeld één op de zeven Nederlandse jongeren heeft overgewicht en in sommige wijken zelfs één op de drie. Een van de oorzaken hiervan is het drinken van veel zoete en/of alcoholische dranken. Nederlandse jongeren tussen de 7 en 18 jaar krijgen per dag gemiddeld 130 kilocalorieën binnen uit zoete dranken. Dit is vergelijkbaar met 6,5 suikerklontjes. Jongeren zijn zich vaak niet (voldoende) bewust van de voordelen van het drinken van water en/of vinden het lastig om gezonde(re) keuzes te maken. TeamAlert kan jongeren op een aansprekende manier bewust maken van de voordelen van waterdrinken. Hierbij wordt uitgegaan van het principe van peer-educatie.

Voorlichtingsmedewerkers van TeamAlert zijn met een mobiele kar aanwezig op sportevenementen of -verenigingen om jongeren aan te spreken. De jongeren gaan met voorlichtingsmedewerkers van TeamAlert in gesprek over het belang en de voordelen van het drinken van voldoende water. De jongeren worden uitgedaagd na te denken over hun eigen drinkgewoontes en de gewoontes van hun vrienden (sociale norm).

Op basis hiervan formuleren zij goede voornemens met betrekking tot het drinken van water. Deze voornemens schrijven zij op de waterkar. Als beloning krijgen de jongeren een bijpassende gadget. Deze gadget dient tevens als reminder aan de gemaakte voornemens.

Naast het project 'Spraakwater' heeft TeamAlert ook de #7dagenwater toolbox die op scholen ingezet kan worden. De toolbox is bedoeld voor gemeenten, JOGG-regisseurs en scholen die iets willen doen rondom het thema water drinken en behoefte hebben aan handvatten omtrent dit onderwerp.

Dat water gezond is weten we allemaal. Maar dat je het ook zo lekker en fruitig kan maken, had ik eigenlijk nooit bedacht.
Focusgroep Februari 2017
Ik heb eigenlijk nooit dorst, maar door dit project zal ik er wel vaker aan denken om meer water te drinken.
Focusgroep Februari 2017