TeamAlert - Veilig fietsgedrag - Foto fiets -

Kwetsbare verkeersdeelnemers

 Aanleiding

TeamAlert besteedt aandacht aan sociaal en veilig fietsgedrag. Voor jongeren is de fiets het meest voorkomende vervoersmiddel, zij leggen hier dagelijks flinke afstanden mee af. Terwijl de veiligheid van de meeste vervoersmiddelen de afgelopen jaren is verbeterd, geldt dat niet voor fietsers. Dit zou deels te verklaren kunnen zijn door de toename van smartphonegebruik tijdens het fietsen. Dit onveilige gedrag verhoogt het risico om bij een ongeluk betrokken te raken.

TeamAlert maakt jongeren bewust van hun kwetsbare positie op de fiets, het belang van veilig en sociaal fietsgedrag en de meerwaarde van een veilige fiets.  

Veilig fietsgedrag

Met het brede scala aan projecten van TeamAlert met het thema 'Kwetsbare verkeersdeelnemers', wordt ingezoomd op het gedrag van jongeren op de fiets, zoals appen, muziek luisteren of met zijn drieën naast elkaar fietsen. Met de verschillende projecten maakt TeamAlert hen bewust van de risico’s die zij lopen op de fiets en welke typen gedrag gevaarlijk zijn binnen bepaalde verkeerssituaties. Ook zien jongeren hoe afleiding op de fiets werkt. Deze projecten gericht op kwetsbare verkeersdeelnemers zijn ontwikkeld voor verschillende leeftijds-/ en doelgroepen, het voortgezet onderwijs, mbo- en praktijkscholen.

Veilige fiets

Naast veilig fietsgedrag, zet TeamAlert in op ‘de veilige fiets’. Fietsers in de leeftijdscategorie van 18 t/m 34 jaar fietsen bijvoorbeeld vaak met een niet goed functionerend voor- en of achterlicht. Uit ervaring weet TeamAlert ook dat de doelgroep, met name studenten, vaak op slecht onderhouden fietsen rijden. Met de projecten 'Show Yourself' en 'FietsFix' maakt TeamAlert studenten en jongeren bewust van het belang van fietsverlichting en het gebruik van een fiets die technisch in orde is.

Kwetsbare verkeersdeelnemers

Bekijk onze projecten
Delen gaat nooit vervelen

Waarom
TeamAlert?!

Voor en door jongeren

Positieve gedragsverandering

Projecten van A tot Z geregeld

Blijf op de hoogte Schrijf je in voor de nieuwsbrief