FietsFix

De fiets is hét vervoermiddel voor de student, alleen laat de veiligheid ervan nog wel eens te wensen over. 86% van alle studenten gebruikt de fiets meerdere keren per week. Echter geeft meer dan de helft aan dat zijn of haar fiets niet helemaal in orde is. Tijdens FietsFix wil TeamAlert studenten ervan bewust maken dat het belangrijk is een fiets te gebruiken die technisch in orde is en licht heeft.

Voorlichtingsmedewerkers van TeamAlert gaan met studenten in gesprek over het belang van een veilige fiets en verrichten samen met de studenten kleine reparaties aan de fietsen. Denk hierbij aan het maken van de fietsverlichting en het spannen van de ketting. De voorlichtingsmedewerkers laten de studenten zien hoe eenvoudig het is om zelf de fiets te onderhouden en dat het niet duur hoeft te zijn. De studenten repareren dus zelf hun fiets waardoor zij inzien hoe gemakkelijk dit is.

Tijdens een quiz wordt de kennis over fietsen en het verkeer van de studenten op de proef gesteld. Daarnaast worden zij uitgedaagd om met een levensgroot Polaroidframe op de foto te gaan. Het frame bevat de boodschap ‘Ik kan… (bijvoorbeeld een fietsband plakken)’ en ‘Ik zoek… (bijvoorbeeld iemand die de afwas doet)’. Hierdoor worden (mede)studenten gestimuleerd om ook een fiets te (laten) fixen voor een tegenprestatie. De jongeren kunnen hier een foto van maken en doorplaatsen op social media met de hashtags #voorwathoortwat #fietsfix. 

 

Vorig jaar heb ik vier fietsen gesloopt, maar nu heb ik er ook eentje gerepareerd!
Hogeschool Leiden
Fixen jullie hier fietsen? Dan haal ik nú mijn fiets weer op bij de fietsenmaker!
VU Introductie