TeamAlert - Veilig fietsgedrag - Studio Flits - Eigen licentie (1)

Studio Flits!

Voor vrijwel alle jongeren van 12 tot en met 17 jaar is hun fiets hét vervoersmiddel waarmee zij zich verplaatsen en lange afstanden mee afleggen. Fietsers zijn een groeiende risicogroep in het verkeer: maar liefst 47% van de verkeersslachtoffers zijn fietsers. Met het project Studio Flits! wil TeamAlert leerlingen bewuster maken van de risico’s die zij lopen in het verkeer.

Leerlingen uit het praktijkonderwijs leren door te doen. “Doen” staat dan ook centraal bij Studio Flits!. De klas wordt opgedeeld in drie groepen die één voor één de Studio Flits! fotostudio induiken. Onder leiding van de educatiemedewerkers beelden de jongeren ongewenst en gewenst gedrag uit. Met de foto’s creëren de leerlingen hun eigen fotostrip waarin een (gevaarlijke) verkeersituatie centraal staat. Daarnaast bedenken zij zelf teksten bij ieder plaatje in de strip. Als alle strips af zijn, worden deze besproken. Op deze manier zijn de leerlingen interactief bezig met hun eigen mening over onveilige verkeerssituaties. In het derde onderdeel van het carrousel gaan zij in gesprek over hun eigen ervaringen met verkeerssituaties. De leerlingen zullen situaties herkennen en van elkaar leren hoe ze met deze situaties om moeten gaan.

Met het onderdeel ‘Stap op!’, een simulatievideo, brengen leerlingen de opgedane kennis direct in de praktijk. Door jongeren te laten zien wat afleiding in het verkeer voor gevolgen kan hebben, merken zij zelf welk gedrag gevaarlijk is binnen bepaalde verkeerssituaties.

Mag ik nog wat zeggen? Ik wil jullie heel erg bedanken voor deze les!”
Twents Carmel College Leerling, 2017
De studio is echt leuk! En de bewerkte foto’s lijken net echt!
Grienden College Sliedrecht Leerling, 2018