TeamAlert - Veilig fietsgedrag - Kruispunt - Eigen licentie (2)

Kruispunt-S

Het risico op een ongeval is voor jongeren van 12 tot 18 jaar ongeveer drie keer zo groot als voor de gemiddelde verkeersdeelnemer. Jongeren zijn daarmee een belangrijke risicogroep in het verkeer. Met het project Kruispunt-S wil TeamAlert leerlingen bewuster maken van de risico’s die zij lopen in het verkeer.

Bij het project Kruispunt-S gaan leerlingen in klassikaal verband de discussie met elkaar aan over verkeersveiligheid. Hierbij wordt de klas opgedeeld in twee groepen die met elkaar gaan debatteren. Elke stelling wordt ingeleid met een filmpje en tussen de debatrondes door zijn verschillende interactieve onderdelen toegevoegd, zoals een korte kennisquiz. Bij elk onderdeel zijn er punten te verdienen zodat uiteindelijk een winnend team en een individuele winnaar aangewezen kan worden.

Kruispunt-S is geschikt voor zowel de onder- als bovenbouw van vmbo-, havo-, en vwo-scholen, waarbij de inhoud van het project per niveau wordt aangepast. De debatleider van TeamAlert draagt zorg voor het in goede banen leiden van de gesprekken en discussie. Per project van 90 minuten kunnen minimaal 20 en maximaal 32 leerlingen per klas meedoen. TeamAlert heeft ook het project Kruispunt voor grotere groepen deelnemers.

Uit onderzoek van TeamAlert blijkt Kruispunt-S succesvol de kennis en intentie van leerlingen te beïnvloeden. Leerlingen hebben meer kennis over verkeersveiligheid en hebben minder vaak de intentie om muziek te luisteren op de fiets met beide oortjes in of een koptelefoon op. Leerlingen beoordelen Kruispunt-S met een 7,5.