TeamAlert - Veilig fietsgedrag - Show Yourself - Eigen licentie (8)

Show Yourself

Studenten hebben allemaal een fiets en fietsen veel. Toch missen de fietsen vaak veel faciliteiten, zoals fietsverlichting. Uit onderzoek blijkt dat slechts 22% van de fietsers in de studentensteden zowel voor- als achterlicht gebruikt. Hierdoor zijn ze als fietser extra kwetsbaar in het verkeer. TeamAlert wil met het project Show Yourself studenten en jongeren bewust maken van het belang van fietsverlichting.

Tijdens Show Yourself gaan voorlichtingsmedewerkers van TeamAlert het gesprek aan met scholieren en studenten. Er wordt ingegaan op de sociale norm van fietsverlichting. Een aantal studenten krijgen een Virtual Reality bril op met een 360 graden filmpje over fietsverlichting. Tijdens dit ervaringselement zie je het verschil tussen geen, slechte en een goede verlichte fiets vanuit het perspectief van een autobestuurder. De andere studenten kijken met dit filmpje mee op het televisiescherm.

Vervolgens gaan de voorlichtingsmedewerkers nogmaals met de jongeren in gesprek en vragen ze of deze een deal wil sluiten, waarbij de jongere belooft dat hij/zij voortaan met fietsverlichting fietst. De deelnemers verbinden zich aan de afspraak in de vorm van een implementatie-intentie. Een implementatie-intentie is een goed voornemen richting bepaald gedrag. De deal wordt bekrachtigd met een handtekening op een dealkaart. Deze dealkaartjes komen in een doorzichtige bol, die de sociale norm zichtbaar maakt. Als beloning krijgen de jongeren een uitgeprinte foto van zichzelf en fietsverlichting aangeboden, dit werkt tevens als reminder aan de boodschap.

Ik wist niet dat ik zo slecht zichtbaar was vanuit de auto.
Inholland Diemen School, oktober - 2017
Het experiment met de VR-brillen is echt tof!
HvA Leeuwarden School, mei - 2017