TeamAlert - Veiligheid op straat - Your Message Fireworks Capelle a-d IJssel 13-12-2017- Eigen licentie (26)

Studio Flits! Vuurwerk

De meeste ongelukken met vuurwerk vinden plaats onder jongeren. Daarom gaat TeamAlert met het project Studio Flits! Vuurwerk naar het praktijkonderwijs om samen met leerlingen interactief met het onderwerp bezig te zijn. Leerlingen uit het praktijkonderwijs leren door te doen. “Doen” staat ook centraal bij Studio Flits!. De klas wordt opgedeeld in drie groepen die langs drie onderdelen gaan.

Gesprek
Tijdens één onderdeel gaan de jongeren in gesprek over hun eigen ervaringen met (illegaal) vuurwerk. Op deze manier betrekken de leerlingen het project meer op hun eigen situatie en gedrag. Door aansluitende feitjes te geven, wordt het kennisniveau van de leerlingen verhoogd. 

Vuurwerkquiz
Een andere groep maakt de ’vuurwerkquiz’, waarbij de leerlingen vragen beantwoorden over (illegaal) vuurwerk. Door in deze quiz aansluitende feitjes te geven wordt het kennisniveau van de leerlingen eveneens verhoogd. 

Fotostrip
Tijdens het derde onderdeel gaat een groepje de ‘fotostudio’ in. De jongeren beelden in de studio eerst verschillende typen risicogedrag rondom (illegaal) vuurwerk uit, bijvoorbeeld door vuurwerk in een groep af te steken. Vervolgens laten de leerlingen zien hoe dezelfde situatie eruit ziet als deze veilig is. Door het uitbeelden van situaties zijn de consequenties van risicogedrag beter te overzien voor jongeren. 

Tot slot gaan de leerlingen aan de slag met het maken van een fotostrip en bedenken zij zelf teksten bij ieder plaatje in de strip. Als alle strips af zijn, worden deze besproken. Zo zijn de leerlingen op een interactieve manier bezig met het thema vuurwerk.