Wintertijd zorgt voor hogere kans verkeersongeval

Afgelopen weekend is de wintertijd weer ingegaan. Dit uurtje terug verhoogt de kans op verkeersongevallen en leidt ook daadwerkelijk tot meer verkeersongevallen. Dit heeft vooral te maken met de plotselinge overgang van een avondspits bij daglicht tot een avondspits in het donker.

De SWOV heeft een aantal jaar geleden onderzoek gedaan naar de effecten van de wintertijd op het verkeer in Nederland. Uit dat onderzoek komt naar voren dat de in de wintertijd meer verkeersongevallen en -slachtoffers voorkomen dan in de zomertijd. Dat is niet alleen het geval vlak na het ingaan van de wintertijd, maar gedurende de hele periode. 

Spits in het donker

Als voornaamste reden voor meer ongelukken en slachtoffers in het verkeer geeft de SWOV aan dat de avondspits meerdere maanden wordt verreden in de schemer en het donker. Dit heeft volgens de stichting waarschijnlijk meer slachtoffers tot gevolg, omdat de kans op ongevallen in het donker hoger zijn dan bij daglicht. Vooral voetgangers lopen meer risico in het donker tijdens de wintertijd, zij hoeven immers geen verlichting te voeren als zij aan het verkeer deelnemen.