Saar Hadders

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren en drugsgebruik achter het stuur

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Onderzoeken
  4. Jongeren en drugsgebruik achter het stuur
07 augustus 2018 Saar Hadders

Het aantal bestuurders dat onder invloed van drugs autorijdt, neemt al jaren toe (Moleman, 2022). En dat terwijl drugsgebruik de kans op een verkeersongeval fors verhoogt (Hels et al., 2011)! Naar schatting speelt drugs in 10% van de ernstige verkeerongevallen dan ook een rol (Isalberti et al., 2011). 

Drugsgebruik achter het stuur na een festival 
Jongeren in het bijzonder vormen een risicogroep wanneer ze onder invloed van drugs rijden, omdat ze vaak nog onervaren zijn in het verkeer. De ervaring van TeamAlert is dat jongeren vaak in groepen terugreizen na een festival of avondje stappen. Dit zijn de locaties waar jongeren vaak drugs gebruiken. TeamAlert richt zich binnen haar projecten omtrent drugsgebruik achter het stuur zowel op bestuurders als bijrijders. Zo wordt er een gedeelde verantwoordelijkheid voor een veilige terugreis gecreëerd.  

Beweegredenen en kenmerken jonge drugsgebruikers 
Om te achterhalen wat de beweegredenen zijn van de automobilisten om onder invloed van drugs auto te rijden, heeft TeamAlert in 2018 een kwalitatief onderzoek uitgevoerd. De kenmerken van jonge drugsgebruikers werden in kaart gebracht en bijrijders werden gevraagd naar hun motieven om bij een bestuurder onder invloed van alcohol of drugs in te stappen. In totaal heeft TeamAlert twaalf jongeren geïnterviewd, waarvan acht bestuurders en vier bijrijders.   

Resultaten in het kort: 

  • Softdrugs worden over het algemeen als heel onschuldig ervaren. Harddrugs, daarentegen, worden zelfs door gebruikers redelijk negatief bevonden omdat ze merken dat de effecten op het lichaam en leven groot zijn.  
  • Jongeren gebruiken drugs in het verkeer wanneer ze terugreizen van een feest of festival, of wanneer zowel drugs als autorijden een onderdeel van hun dagelijks leven is. Daarnaast gebruiken ze drugs als sociale activiteit in de auto. 
  • Motivaties voor drugsgebruik in het verkeer liggen voornamelijk in een hoge mate van zelfvertrouwen in de eigen rijvaardigheid, een lage risicoperceptie en een (misplaatst) verantwoordelijkheidsgevoel. 

Wil jij meer weten over de beweegredenen van jongeren om onder invloed van drugs auto te rijden, of als bijrijder in te stappen bij een bestuurder die onder invloed is van drugs? Download dan het volledige onderzoeksrapport.  

Een keer met ons in gesprek over rijden onder invloed van drugs en hoe je dit kan aanpakken? Neem contact op met onze adviseur.

Vul je gegevens in om het onderzoek of factsheet te downloaden.

Een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.