Suzanne van der Geest

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Verkeerseducatie, best practice studie

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Onderzoeken
  4. Verkeerseducatie, best practice studie
02 juni 2023 Suzanne van der Geest

Verkeerseducatie is noodzakelijk om middelbare scholieren veilig aan het verkeer te laten deelnemen. Uit eerder onderzoek van TeamAlert blijkt dat zowel de scholieren zelf als scholen het belangrijk vinden om ten minste één keer per jaar aandacht te besteden aan verkeersveiligheid (TeamAlert, 2022). Om middelbare scholen te helpen om hier op eenvoudige wijze (meer) aandacht aan te besteden, heeft TeamAlert in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een best practice studie uitgevoerd. Het eindproduct van dit onderzoek is een handreiking voor iedereen die middelbare scholieren wil stimuleren en ondersteunen om aan de slag te gaan met verkeerseducatie.

 

Het onderzoek

Vanuit de uitkomsten van eerdere onderzoeken naar verkeerseducatie is het huidige onderzoek ontstaan. Met dit onderzoek is achterhaald waarom en op welke manier sommige scholen wel slagen in het aanbieden van verkeerseducatie en anderen niet. Door middel van literatuuronderzoek en interviews met experts op het gebied van verkeerseducatie is dit onderzocht. In totaal is er met vijftien mensen gesproken. Vervolgens zijn de resultaten vertaald naar een handreiking met concrete tips en voorbeelden.

 

Resultaten in het kort:

  • Uit dit onderzoek komen een aantal succesfactoren naar voren voor structurele aandacht voor verkeersveiligheid op de middelbare school:
    • prioriteit geven aan verkeersveiligheid, draagvlak creëren op school, enthousiaste docent(en), voldoende beschikbare uren en middelen en het ontzorgen van de school.
  • Er liggen kansen voor overheden en andere partijen om scholen te bewegen naar meer aandacht voor verkeerseducatie, waaronder:
    • verkeerseducatie minder vrijblijvend maken, een centrale aanpak vanuit provincie of gemeente, scholen met elkaar verbinden of laten samenkomen rondom verkeerseducatie.
  • In de handreiking staan tips over hoe je scholen kan benaderen, welke randvoorwaarden op orde moeten zijn en hoe je scholen het beste kan ondersteunen.

 

Wil je meer weten over hoe scholen verkeerseducatie het beste in hun aanbod kunnen implementeren? Download dan het onderzoeksrapport en de handreiking verkeerseducatie.

 

Een keer vrijblijvend sparren over verkeerseducatie op de middelbare school? Neem dan contact op met onze adviseur.

Vul je gegevens in om het onderzoek of factsheet te downloaden.

Een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.