Suzanne van der Geest

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren als flitsbezorgers

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Onderzoeken
  4. Jongeren als flitsbezorgers
18 januari 2022 Suzanne van der Geest

In 2021 reden er naar schatting 50.000 maaltijdbezorgers rond in Nederland, waaronder ongeveer 10.000 flitsbezorgers (RTL Nieuws, 2021). Met flitsbezorgdiensten kan je via een app op de telefoon een bestelling plaatsen voor boodschappen, waarbij wordt beloofd dat deze binnen minuten bezorgd worden. De flitsbezorgdiensten die actief waren in Nederland zijn Flink, Gorillas, Getir en Zapp. Uit onderzoek van vakbond FNV blijkt dat jongeren ruim vertegenwoordigd zijn onder de bezorgers (FNV, 2019).

Flitsbezorgers in de media
In de media komt het concept ‘flitsbezorging’ steeds vaker aan bod. Het toenemende aantal bestellingen via flitsbezorgdiensten roept zorgen op bij de consument en bij gemeenten. Deze zorgen gaan om de veiligheidsrisico’s en de leefbaarheid van de stad (Radar, 2022; Het Parool 2021). Er wordt voornamelijk geklaagd over de snelheid van de flitsbezorgers. De, vaak jonge, bezorgers worden hierbij vaker wel dan niet in één adem genoemd met verkeersonveilig gedrag, overlast of ongelukken (RTL Nieuws, 2021; NRC Handelsblad, 2021).

 

Het onderzoek

Om inzicht te krijgen in welke verkeersveiligheidsrisico’s spelen onder flitsbezorgers, hoe deze mogelijk te voorkomen zijn en hoe de werkgever daar een rol in kan spelen, heeft TeamAlert eind 2021 een vragenlijstonderzoek uitgevoerd naar flitsbezorgers. In totaal hebben 141 deelnemers de vragenlijst ingevuld. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 19,8 jaar, waarbij vrijwel alle deelnemers tussen de 15 en 24 jaar oud waren.

 

Resultaten in het kort:

  • De meerderheid van de deelnemers (92%) van dit onderzoek rijdt op een elektrische fiets, gevolgd door de normale fiets (6%);
  • 17% van de flitsbezorgers in dit onderzoek rijdt op een opgevoerde elektrische fiets tijdens het bezorgen van boodschappen;
  • Bijna een derde (32%) van de flitsbezorgers in dit onderzoek is wel eens betrokken geweest bij een verkeersongeluk tijdens het bezorgen. Deze flitsbezorgers gaven als voornaamste reden (60%) dat andere weggebruikers niet aan het opletten waren, één op de vijf (20%) gaf aan dat ze ten tijde van het ongeval zelf teveel risico’s namen.

 

Wil je meer weten over flitsbezorgers en hoe verkeersveiligheidsrisico’s onder deze doelgroep te voorkomen zijn? Download dan het volledige onderzoeksrapport.

 

Een keer vrijblijvend sparren over dit thema en de mogelijkheden die TeamAlert biedt op het gebied van verkeersveiligheid? Neem dan contact op met onze adviseur.

Vul je gegevens in om het onderzoek of factsheet te downloaden.

Een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!