Saar Hadders

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren en het lachgasverbod

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Rijden onder invloed
  4. Jongeren en het lachgasverbod
28 december 2022 Saar Hadders

Sinds 1 januari 2023 staat lachgas op de lijst II van de Opiumwet om het recreatieve gebruik van lachgas, en daarmee ook het lachgasgebruik in het verkeer, terug te dringen. Dit betekent onder andere dat het in Nederland verboden is om lachgas te vervoeren, te verkopen of te hebben (Rijksoverheid, 2022).

Lachgas
Lachgas is een gas dat wordt gebruikt als narcosemiddel of pijnstiller in de medische wereld. Daarnaast wordt het tegenwoordig gebruikt als drug. Wanneer je lachgas inademt, ervaar je een korte, sterke roes. Het gebruik van lachgas kent echter verschillende gezondheidsrisico’s. Zo liepen tenminste 64 jongeren tussen 2018 en 2020 een dwarslaesie op als gevolg van overmatig lachgasgebruik (RTL Nieuws, 2020). Daarbij heeft het gebruik van lachgas tijdens het rijden een grote negatieve invloed op de verkeersveiligheid. Het gas verstoort namelijk de waarneming en het coördinatievermogen en het gebruik leidt af van het verkeer. Lachgasgebruik verhoogt daarmee de kans op verkeersongevallen (CAM, 2019).

 

Het lachgasverbod
Door het verbod op lachgas kan de politie direct in actie komen als iemand niet-beroepsmatig lachgas bezit en/of ballonnen met gasflessen in de auto heeft liggen. Op deze manier zou het verbod kunnen bijdragen aan een vermindering van verkeersongelukken als gevolg van lachgasgebruik (Yeşilgöz-Zegerius, 2022).

Het onderzoek
Wat vinden jongeren van het verbod, nu (december 2022) de plannen voor een lachgasverbod daadwerkelijk worden doorgevoerd? Denken ze dat het verbod invloed heeft op het lachgasgebruik in Nederland? Zijn ze van plan om hun eigen gebruik te minderen? Om deze vragen te beantwoorden heeft Markteffect B.V. in opdracht van TeamAlert in december 2022 onderzoek uitgevoerd naar jongeren en het lachgasverbod. In totaal hebben 667 jongeren deelgenomen aan dit onderzoek.

Resultaten in het kort:

  • De meeste jongeren zijn op de hoogte van het lachgasverbod dat per 1 januari 2023 geldt. Hierbij zijn lachgasgebruikers (82%) beter op de hoogte dan jongeren die momenteel geen lachgas gebruiken (63%).
  • Bijna de helft van de lachgasgebruikers (49%) geeft aan dat het verbod van niet invloed gaat zijn op hun eigen lachgasgebruik;
  • Van de lachgasgebruikers in het verkeer denkt een groot deel (45%) dat het verbod er voor gaat zorgen dat de kans om gepakt te worden in het verkeer groter wordt.

 

Wil je meer weten over hoe jongeren tegen het lachgasverbod aankijken? Download dan het volledige onderzoeksrapport.

 

Wil je een keer vrijblijvend sparren over jongeren en lachgasgebruik in het verkeer? Neem dan contact op met onze adviseur.

Download het complete onderzoek

Een onderzoek laten uitvoeren?

Samenwerken

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.