TeamAlert - Alcohol en Drugs - Mdma-drugs - Eigen licentie

Rij jij al tripvrij?

Met drugs op achter het stuur stappen kan een behoorlijke bad trip veroorzaken en dan ben je natuurlijk een gevaarlijke speler in het verkeer. Dit zien veel jongeren ook in. 53% van de jongeren die onder invloed rijdt van drugs wil daarmee stoppen. Dit blijkt uit onderzoek van jongerenorganisatie TeamAlert onder 364 jongeren die met drugs op rijden. De gevaren van drugs in het verkeer wordt als hoofdreden genoemd.

20% van de respondenten geeft aan te willen minderen en 27% niet te willen stoppen met drugs in het verkeer. Dit zijn met name jongeren die drugs frequent gebruiken. De situaties waarin de respondenten onder invloed van drugs rijden is voornamelijk op de terugweg van een festival, na het uitgaan of wanneer ze bij vrienden zijn geweest.

De groep die niet wil stoppen, zou daar wel open voor staan, wanneer er betere alternatieven voor vervoer naar huis zou zijn, hun vrienden drugs in het verkeer niet meer zouden accepteren of er een grotere pakkans aanwezig is. Daarnaast blijft er nog een kleine groep over die aangeeft geen enkele reden te zien om te stoppen met drugsgebruik in het verkeer. 

Drugs en verkeer is geen goede combi omdat je reactiesnelheid afneemt, je ruimtelijke oriëntatie wegvalt en je risico’s niet meer zo helder kunt inschatten. Sinds 1 juli 2017 kan de politie middels de speekseltest ook testen of je drugs hebt gebruikt in het verkeer. Lees wat jij kan doen om weer veilig aan het verkeer deel te nemen. 

Nieuwsgierig naar alle uitkomsten? Download het rapport hier

Delen gaat nooit vervelen