WORD GEEN CLOWN IN HET VERKEER

 1. Home
 2. Voor jongeren
 3. Rij ballonvrij

De meeste jongeren rijden zonder lachgas. Jij toch ook? Check  alles wat jij wilt weten over lachgas en ontdek hoe jij geen clown in het verkeer wordt.

Wat weet jij over lachgas in het verkeer?

Wist je dat een ballonnetje verschillende bijwerkingen heeft waardoor je rijvaardigheid minder wordt? Denk aan duizeligheid, hoofdpijn en flauwvallen. Geen onschuldig middel dus.

Hoeveel weet jij eigenlijk van lachgas?

Doe de quiz

Hoe geef jij tegengas?

Lachgas in het verkeer is niet oké. Hoe spreek jij je bestuurder aan als hij lachgas wil gebruiken tijdens het rijden?

Wat de FAQ? Alles over lachgas in het verkeer.

 • Wat is lachgas?

  Lachgas is de scheikundige naam voor distikstofmonoxide. Lachgas was vroeger vooral bekend als narcosemiddel bij operaties. Tegenwoordig wordt het nog als pijnstilling gebruikt door tandartsen en ambulances. Ook wordt het in de voedingsindustrie gebruikt voor slagroomspuiten. Lachgas wordt ook, voornamelijk door jongeren, gebruikt in een ballon om te spacen. Hiervoor wordt een slagroomspuit of tank gebruikt. De ballon wordt gevuld met lachgas, waarna de gebruiker in- en uitademt in de ballon.

 • Is lachgas gevaarlijk?

  Jazeker. Hoewel het een onschuldige naam heeft, hangen er veel gezondheidsrisico’s aan vast. Zo kun je bij veelvoudig gebruik verlamd raken en geestelijk verslaafd worden. Lachgas in het verkeer gebruiken is sowieso een slecht idee: je reactievermogen en rijvaardigheid nemen af, én je kan zelfs out gaan. De kans op een ongeluk neemt hierdoor flink toe. Geen onschuldig middel dus.

 • Wat zijn de korte termijn gevolgen van lachgas?

  Een van de plezierige effecten is dat je er lacherig van kan worden. Je komt in een dromerige roes terecht en voelt je fijn. Niet altijd overigens, want je kunt er ook behoorlijk angstig van worden. Door het gebruiken van lachgas kan zuurstoftekort in je hersenen optreden. Je kan misselijk en duizelig worden, en zelfs out gaan. Je kunt ook gaan hallucineren. Dat betekent dat je dingen ziet of hoort die er niet zijn.

  Achteraf kun je last hebben van hoofdpijn. Hoewel de roes zelf maar 5 minuten duurt kun je nog urenlang minder goed opletten en last hebben van een verminderde concentratie. Neem dus ook de uren na het gebruik van lachgas niet deel aan het verkeer. Krijg je last van tintelingen in je voeten, benen, armen en/of handen? Stop dan meteen met gebruiken en waarschuw een dokter. Het kan betekenen dat er zenuwschade in je ruggenmerg ontstaat. Je kunt hierdoor verlamd raken. (check Verlamd door Lachgas, Spuiten en Slikken)

  Als je lachgas direct uit een slagroomspuit gebruikt kunnen je longen, mond of lippen bevriezen. Gebruik dus altijd een ballon. Let ook op als je een tank tussen je benen klemt wanneer je ballonnen aan het vullen bent. De tank kan aan je benen vriezen waardoor je littekens kan krijgen.

   Bron: Drugsinfo, GGD

   https://www.jouwggd.nl/roken-drank-drugs/lachgas/

   

 • Wat zijn de lange termijn gevolgen van lachgas?

  Lachgas is, net als andere psychoactieve stoffen zoals alcohol en MDMA, slecht voor de ontwikkeling van je hersenen. Gebruik je veel of voor langere tijd lachgas? Dan kun je onvruchtbaar en/of impotent worden. Dit betekent dat je geen kinderen kunt krijgen en/of geen stijve penis meer kunt krijgen. Doe je vaak ballonnetjes? Dan kan er een tekort aan vitamine B12 ontstaan. Dit kan tot bloedarmoede, zenuwschade en verlamming leiden. Soms krijg je van je dealer vitamine B12 meegeleverd. Er zijn nog geen bewijzen dat het toedienen van B12 effectief is.

  Krijg je last van tintelingen in je voeten, benen, armen en/of handen? Stop dan meteen met gebruiken en waarschuw een dokter. Het kan betekenen dat er zenuwschade in je ruggenmerg ontstaat. Je kunt hierdoor verlamd raken (check Verlamd door Lachgas, Spuiten en Slikken)

  Lachgas kan ook geestelijk verslavend zijn. Als je hier last van hebt denk je niet meer zonder lachgas te kunnen en heb je steeds meer nodig om hetzelfde effect te voelen. 

  Ben je verkouden? Sla het ballonnetje dan een keer over. Omdat er druk op je hoofd staat is het gebruiken van lachgas gevaarlijk: je kunt blijvende gehoorschade krijgen omdat je trommelvliezen kunnen springen. Auw…

  Bron: Drugsinfo, GGD

 • Wat houdt het lachgasverbod in?

  Sinds 1 januari 2023 is het bezit en de verkoop van lachgas landelijk verboden. Lachgas staat sinds deze datum op lijst II van de verboden middelen (Opiumwet). Dit houdt in dat het verboden is om lachgas binnen of buiten Nederland te vervoeren, te verkopen of in bezit te hebben. Lachgasbezit is strafbaar, met uitzondering van medisch en technisch gebruik en het gebruik van lachgas als toevoeging aan voedsel. Het belangrijkste doel van het lachgasverbod is het verminderen van lachgasgebruik als drug en het verkopen hiervan.

 • Wat zijn de effecten op je rijskills?

  De belangrijkste effecten van lachgas duren een paar minuten. Door lachgas vermindert je reactievermogen en is het moeilijker om dingen waar te nemen. Ook kan je duizelig raken en zelfs je bewustzijn verliezen. Na vijf minuten is je roes uitgewerkt, maar ook daarna kan je reactievermogen nog uren minder zijn. Hoelang het precies duurt voordat je helemaal niet meer onder invloed bent is niet zo goed onderzocht. Het kan nog uren duren voordat je weer kan rijden. 

  Check Lachgas achter het stuur, Spuiten en Slikken

 • Hoe kan ik jullie campagne delen?

  Leuk dat je onze boodschap wil helpen verspreiden! Hier kun je een online toolkit downloaden. Hier zitten naast de campagnevideo’s en foto’s ook feitjes, wist-je-datjes en templates in zodat jij via social media onze boodschap kan delen ♥

  

  

  

Staat jouw vraag er niet tussen?

Stel hem via Insta DM @teamalertnl of mail 'm naar communicatie@teamalert.nl. Wij geven je graag antwoord!

Maak je je zorgen over je eigen gebruik of dat van een ander? Neem dan voor advies contact op met een instelling voor alcohol- en drugsproblemen bij jou in de buurt of bel de Drugs Infolijn: 0900 – 1995. https://www.drugsinfo.nl/voor-mij-hulp

Nog niet uitgelezen? Check ook deze 👀

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.