Wat de FAQ? Alles over lachgas in het verkeer

  1. Home
  2. Voor jongeren
  3. Rij ballonvrij
  4. FAQs

Wist je dat lachgas verschillende bijwerkingen heeft waardoor je niet meer kunt rijden? Denk aan duizeligheid, hoofdpijn en flauwvallen. Geen onschuldig middel dus! Check hieronder alles over lachgas (in het verkeer).

Wat de FAQ? Alles over lachgas in het verkeer.

  • Wat is lachgas?

    Lachgas, ook wel bekend als distikstofmonoxide, werd vroeger gebruikt als verdovingsmiddel bij operaties. Tegenwoordig wordt lachgas in combinatie met zuurstof door tandartsen en ambulances gebruikt als pijnstilling. Daarnaast wordt het in de voedingsindustrie gebruikt voor slagroomspuiten in de keuken. Sommige jongeren gebruiken lachgas in een ballon om te spacen. Met een slagroomspuit of tank vullen ze de ballon met lachgas, waarna de gebruiker in- en uitademt in de ballon. Sinds 2023 is het verboden om lachgas te bezitten of te verkopen.

  • Is lachgas gevaarlijk?

    Jazeker! Er zijn verschillende risico’s bij het gebruiken van lachgas. Als je het vaak gebruikt, loop je het risico verlamd te raken en er geestelijk verslaafd aan te raken. Lachgas in de auto is sowieso een slecht idee: je reageert langzamer, je rijvaardigheid neemt af en je kan zelfs out gaan. De kans op een ongeluk neemt hierdoor flink toe. Dus, helemaal niet zo onschuldig als het lijkt.

  • Wat zijn de korte termijn gevolgen van lachgas?

    Lachgas kan je lacherig maken, je wordt dromerig en voelt je fijn. Niet altijd, want lachgas kan je ook angstig maken. Het gebruik van lachgas kan zorgen voor een zuurstoftekort in je hersenen waardoor je misselijk, duizelig of zelfs bewusteloos kunt worden. Je kunt ook dingen zien of horen die er niet zijn, dit noemen we hallucineren.

    Achteraf kun je ook last hebben van hoofdpijn en urenlang minder goed opletten. Het is belangrijk om niet meteen na het gebruiken van lachgas achter het stuur te kruipen. Krijg je last van tintelingen in je voeten, benen, armen en/of handen? Stop dan meteen en waarschuw je dokter. Het kan betekenen dat je zenuwschade hebt in je ruggenmerg en dit kan zelfs verlamming veroorzaken.

    Als je lachgas direct uit een slagroomspuit gebruikt, kunnen je longen, mond of lippen bevriezen. Gebruik daarom altijd een ballon. Pas ook op bij het vullen van ballonnen met een tank tussen je benen; de tank kan aan je benen vastvriezen en littekens veroorzaken.

     

    Bron: Drugsinfo, GGD 

  • Wat zijn de lange termijn gevolgen van lachgas?

    Lachgas is niet goed voor je hersenen, net als alcohol en MDMA. Als je het veel en lang gebruikt, kan het je onvruchtbaar maken of impotent, want betekent dat je geen kinderen kunt krijgen en/of geen stijve penis meer kunt krijgen. Doe je vaak ballonnetjes? Dan kan je een tekort aan B12 krijgen. Hierdoor kun je bloedarmoede, zenuwschade of verlamming krijgen.

    Voel je tintelingen in je voeten, benen, armen of handen? Stop dan meteen en bel een dokter. Het kan wijzen op zenuwschade in je ruggenmerg, wat weer tot verlamming kan leiden. Lachgas kan ook  verslavend zijn. Als je denkt dat je niet zonder lachgas kunt en steeds meer nodig hebt voor hetzelfde effect, is dat een probleem.

    Ben je verkouden? Sla het ballonnetje dan over. Omdat er druk op je hoofd staat is het gebruiken van lachgas gevaarlijk: je kunt blijvende gehoorschade krijgen, omdat je trommelvliezen kunnen gaan springen. Auw…

     

    Bron: Drugsinfo, GGD

  • Wat houdt het lachgasverbod in?

    Sinds 1 januari 2023 is het in Nederland verboden om lachgas te vervoeren, te verkopen of in bezit te hebben. Lachgasbezit is strafbaar. Het belangrijkste doel van het verbod is om het gebruik van lachgas als drug te verminderen en te voorkomen dat het wordt verkocht.

  • Wat zijn de effecten op je rijskills?

    De meeste effecten van lachgas duren een paar minuten. Als je het gebruikt, wordt het lastiger om snel te reageren en dingen goed waar te nemen. Je kunt ook duizelig worden en zelfs flauwvallen. Na ongeveer vijf minuten is je roes uitgewerkt, maar je reactievermogen kan nog wel uren minder zijn. Niet verstandig om achter het stuur te kruipen dus! Hoelang het precies duurt voordat je helemaal niet meer onder invloed bent, is niet zo goed onderzocht. Het kan nog uren duren voordat je weer kan rijden.

    Check Lachgas achter het stuur, Spuiten en Slikken

  • Hoe kan ik jullie campagne delen?

    Leuk dat je onze boodschap wil helpen verspreiden! Hier kun je een online toolkit downloaden. Hier zitten naast de campagnevideo’s en foto’s ook feitjes, wist-je-datjes en templates in zodat jij via social media onze boodschap kan delen ♥

Nog niet uitgelezen? Check ook deze 👀

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.