Alles wat je wil weten over je rijbewijs

  1. Home
  2. Voor jongeren
  3. Net je rijbewijs

Rijbewijs gehaald? Nice! Eindelijk mag je alleen op pad. Omdat er een hele nieuwe wereld voor je opengaat, lees je op deze pagina alles wat jij moet weten over je rijbewijs, je auto en de gevaren die deze nieuwe skill met zich meebrengt. Nu is het aan jou om slim om te gaan met je nieuwe onafhankelijkheid. 💪 🚗

Wat is dat eigenlijk, een beginnersrijbewijs?

Als je je rijbewijs haalt, krijgt je een beginnersrijbewijs. Hoe lang je het beginnersrijbewijs houdt, hangt af van je leeftijd en het type rijbewijs. No worries, hierna krijg je een normaal rijbewijs.

Goed om te weten: als beginner word je strenger aangepakt bij overtredingen. Bijvoorbeeld voor bumperkleven of het veroorzaken van een ongeluk. Je krijgt namelijk strafpunten voor iedere verkeersovertreding. Bij 2 strafpunten word je aangemeld bij het CBR en moeten zij jouw rijvaardigheid testen.

Test je kennis over verkeer Test je kennis over verkeer Test je kennis

Alcohol in het verkeer

Wist je dat er bij een kwart van de auto-ongelukken drank in het spel is? Dat is niet zo gek als je je bedenkt wat alcohol doet met je rijskills. 

  • Je reageert trager omdat alcohol een verdovende werking op je hersenen heeft. Een halve seconde trager reageren als je 80 km per uur rijdt, staat gelijk aan een afstand van 11 meter.
  • Je ziet minder goed (een soort van tunnelvisie). Zo kan jij die overstekende fietser zomaar over het hoofd zien.
  • Je denkt dat je alles aankan, zeker als er weinig verkeer op de weg is. 

En word je gepakt? Dan kun je een boete krijgen, je rijbewijs kan ingenomen worden en (in het ergste geval) krijg je een gevangenisstraf. Wist je trouwens dat de regels strenger zijn voor beginnende bestuurders als het gaat om alcohol? Jij mag 0,2 promille alcohol (een half glas bier) in je bloed hebben. Voor een ervaren bestuurder is dit 0,5 promille (2 glazen alcohol).

Mag je met één biertje op nog rijden?

Je rijbewijs in the pocket! Nice 💪
Maar, wat doe je als je pech krijgt? En hoe werkt het beginnersrijbewijs? Hoe zit het met de verzekering? Mag je met één biertje op nog rijden? Hoe zit het met drugs in het verkeer? Vragen, vragen, vragen...

Ontvang het komend jaar 4 gratis mailings vol met tips en tricks voor op de weg en weet je alles.  Zo word je een baas ik het verkeer. Schrijf je nu GRATIS in!

Ja, ik word een Baas in het Verkeer

Drugs in het verkeer is een no-go

Hoe goed je ook kunt rijden, drugs in het verkeer is nooit een goed idee. Het verhoogt de kans op een ongeval namelijk enorm. 

Per drugs is het verschillend hoe lang en op welke manier het je rijstijl beïnvloedt. Je denkt misschien dat je nog kan rijden, maar in de realiteit is dit echt anders.

  • Wist je bijvoorbeeld dat het 16 tot 40 uur duurt voordat je weer mag rijden na XTC? Bij meermalig doseren zelfs tot 58 uur.
  • Voor speed is dit 10 tot 25 uur. Bij meermaals, zwaar gebruik zelfs 40 uur per dosis.
  • Bij wiet geldt 6 tot 8 uur uur voordat je weer de weg op mag. Bij vaak blowen meer dan 8 uur. 
"Ik stapte in bij iemand met XTC op"

Zie jij het aankomen?!

Bekijk deze video. Kan jij voorspellen wat er gaat gebeuren? Als beginnend bestuurder is het lastig om situaties goed in te schatten. Hoe meer ervaring je hebt, hoe vaker je situaties van tevoren goed kunt inschatten. 

GO MONO

We weten dat je telefoon een verleidelijke afleiding is. Ook in de auto. Maar wist je dat de kans op een ongeluk zes keer groter is, als je met 120 km/u op de snelweg een binnenkomend appje leest? Binnen drie seconden ben je namelijk al een voetbalveld verder. En dat zonder dat jij iets op de weg gezien hebt. Bedenk je maar eens wat je allemaal mist in die meters. MONO rijden is dus de oplossing. Geen verleiding, gewoon met je koppie erbij. 

Beetje zelfkennis?

Kom je snel in de verleiding? Zet je telefoon dan op de ‘niet-storen’ modus. Voor een iPhone kan dit gemakkelijk onder ‘instellingen’. Heb je een Android-telefoon? Dan kan je apps downloaden zoals de Interpolis Automodus en In-Traffic Reply.

Tijd voor TIPS!

Lekker dan. Wil je een dag op pad, sta je langs de weg met pech. Had je je hier op kunnen voorbereiden? Misschien wel. Lees daarom deze tips, dat scheelt je heel wat stress.

  • Ben je een warhoofd? Zorg er dan voor dat je ook je reservesleutels meeneemt. Zeker als je op vakantie gaat. Je bent niet de eerste die de autodeur dichtgooit met de sleutels er nog in... 
  • Je hebt vast onthouden dat je auto niet start, als je accu het niet doet. En in de winter heeft de accu het extra zwaar. Daarom is het handig om deze af en toe te laten testen. In sommige accu’s zit een zelftester, maar dit kan je ook bij een garage laten doen.
Check hier nog meer tips

Lekker leesvoer

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.