Geschreven door

TeamAlert

Jongerenorganisatie

'Ik reed vaak onder invloed van drugs'

  1. Home
  2. Blog
  3. 'Ik reed vaak onder invloed van drugs'
07 mei 2019 TeamAlert

Joris (23) vertelt: hij raakte zijn rijbewijs kwijt, nadat hij dronken autoreed. Ook was er een periode dat hij vaak reed met drank op in combinatie met speed, coke of pillen. ‘Het liep echt uit de hand.’

‘In het dorp waar ik woon, wordt er standaard ieder weekend met drugs op gereden. Drugs is eigenlijk de normaalste zaak van de wereld. Veel mensen zitten hier aan de shit en die rijden met drugs op. Ook ik reed vroeger vaak onder invloed van drugs. Ik combineerde alcohol met cocaïne of speed of reed met pillen op. Mijn vrienden wonen in een ander dorp en dan moest ik na een afterparty nog naar huis rijden. Ik vond het het fijnst om in mijn eigen bed te slapen. Als ik dan reed, had ik meestal drugs op.

Ik dacht altijd: ik kan heel goed rijden, maar dat is natuurlijk mijn perspectief. Ik had wel het idee dat ik goed oplette. Maar of het ook echt zo is? Ik zorgde dat ik niet te veel onder invloed was. Vooral als mensen meereden. Je kan het nooit goedpraten, maar ik probeerde te wachten totdat ik zo helder mogelijk was.

Toen ik drie maanden mijn rijbewijs had, is die ingenomen. De politie pakte me toen met alcohol. We hadden een tentfeest in het dorp en er moest nog coke gehaald worden. Ik wilde niet rijden, maar iedereen bleef me pushen. Ik reed nog geen driehonderd meter en toen hield de politie me aan. Ik had acht keer de toegestane hoeveelheid alcohol op.

Maar ik zou nu nooit met alcohol of drugs op rijden. Als ze me nu oppakken, ben ik echt de sjaak. En ik gebruik geen drugs meer. Het liep echt uit de hand. Ik zat ieder weekend aan de drugs, ik reed dan ook vaak met drugs op. Op maandag was ik mezelf niet meer en helemaal naar de klote. Toen ik van me werk werd getrapt, heb ik bedacht: ik moet me laten helpen.

Als mensen nu met drugs op rijden vind ik dat best wel onverstandig. Iedereen moet het voor zichzelf weten, maar veel mensen krijgen een ongeluk of verongelukken. Ik zie vrienden nog wel met drank of drugs op rijden, maar dan stap ik liever niet meer in. Tja, wat zou kunnen helpen, zodat zij niet met drugs of alcohol op rijden? Ik denk dat ze op de gevaren moeten worden gewezen. En dat je niet alleen een gevaar bent voor jezelf, maar ook voor anderen. Maar ik denk dat het lastig is om mensen dat te laten inzien. Op den duur wordt het een gewoonte.’

Joris is een gefingeerde naam

Door drugs raak je overmoedig en overschat je je rijvaardigheden. Je reactievermogen en coördinatie worden slechter en je hebt voertuig minder onder controle. Drugs in combinatie met alcohol kan het risico op ongeluk met 200 keer vergroten. Wil jij wel op een veilige manier thuiskomen? Wacht tenminste 24 uur na je laatste drugsinname. Of neem het ov, ga met een taxi of regel een Bob! Rij Drugsvrij.

 

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.