HEY jij!

 1. Home
 2. Voor jongeren
 3. Afleiding in het verkeer

Wij zijn TeamAlert: een jongerenorganisatie met een héél belangrijk doel. Wij willen namelijk samen met jou het aantal verkeersslachtoffers onder jongeren verminderen. Help jij mee? Check hier hoeveel jij weet over afleiding in het verkeer en krijg tips om een echte pro te worden op de weg 💪.

Je telefoon is dodelijk 😲

Wist je dat de kans op een ongeluk vijf keer groter is wanneer je je telefoon gebruikt tijdens het fietsen? Je gaat namelijk langzamer fietsen of slingeren en je ziet dingen over het hoofd. Zo is het natuurlijk wachten op ongelukken. Daarom roepen wij alle jongeren op om even lekker OFF te zijn van je mobiel op momenten die voor jou belangrijk zijn, zoals in het verkeer.

Tips tegen afleiding

 • Doe je telefoon in je rugzak 💪
 • Zet 'm op stil of niet-storen 📵

Nog meer hulp nodig? Check dan de App Phono eens. Phono helpt jou mobielvrij te fietsen en daarnaast spaar je punten. Deze punten worden vervolgens gedoneerd aan een goed doel. Hoe nice is dat! 

Check de Phono app

FAQ over het appverbod!

 • Wat is voor mij het boetebedrag?

  De boete is voor fietsers €140, voor snor- en bromfietsers €240 en voor automobilisten, vrachtwagenchauffeurs en trambestuurders €350. Voor jongeren onder de 16 jaar bedragen alle boetes 50% van de totale boete, kinderen onder de 12 jaar krijgen alleen een waarschuwing. Ben je tussen de 12 en 16 jaar? Dan kan je voor appen op de fiets dus een boete van €70 verwachten. (Let op: dit zijn de cijfers van 2022)

 • Wat mag ik nog wel vasthouden?

  Je mag je stuur nog vasthouden ;-). Het is vanaf nu verboden tijdens het besturen van alle voertuigen om een mobiel elektronisch apparaat vast te houden. Dus naast je mobiele telefoon, mag je ook geen navigatiesystemen, tablets of (digitale) foto- en videocamera’s vasthouden tijdens het fietsen. Insta checken is er dus niet meer bij…

 • Hoe moet ik dán navigeren als ik op de fiets zit?

  Je kunt een telefoonhouder voor op de fiets aanschaffen. Je monteert deze op je fiets en plaatst je telefoon erin voordat je op de fiets stapt. Zo kan je de navigatie handsfree blijven volgen. Tip: je kan de navigatie ook gesproken via je oortjes af laten spelen. Om het adres in te voeren moet je even afstappen.

 • Mag ik appen als ik stilsta met mijn fiets?

  Ja dat mag wel. Sta je te wachten voor een stoplicht? Dan mag je gewoon even je telefoon checken. Let op: zodra je op de fiets stapt moet je telefoon weer terug in je zak. Houd natuurlijk wel even rekening met je omgeving

 • Wat vinden jongeren van het appverbod?

  Wij vroegen het onze volgers op Instagram. Net iets meer jongeren vinden het appverbod een goed idee: 56%. Een meerderheid geeft ook aan dat zij zich aan het appverbod gaan houden:

 • Hoe gevaarlijk is appen op de fiets nou eigenlijk?

  Best wel gevaarlijk. Het appverbod komt er natuurlijk niet voor niets. Bij 33% van de fietsongelukken waren jongeren afgeleid. Fietsers die tijdens het rijden hun telefoon gebruiken ervaren meer risico en vertonen vaak onveilig gedrag. Eén op zes jongeren uit ons jongerenpanel heeft meegemaakt dat iemand een ongeluk veroorzaakte door smartphonegebruik. Heftig!

Meer bekijken? Check 👇

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.