Meer weten?

Florien Huizinga

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren en het appverbod

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Afleiding in het verkeer
  4. Jongeren en het appverbod
20 september 2019 Florien Huizinga

Sinds 1 juli 2019 geldt in het verkeer een algeheel verbod op het vasthouden van mobiele elektronische apparaten. Dat zorgt namelijk voor afleiding. Veel jongeren hebben hun smartphone altijd bij zich: ze gaan ermee naar bed, staan er mee op en nemen ook hun smartphone mee in het verkeer. Jongeren hebben relatief weinig ervaring in het verkeer. Dat leidt ertoe dat jongeren situaties minder goed kunnen inschatten (SWOV, 2018). Ook zijn jongeren gevoeliger voor ‘fear of missing out’ en directe beloning, waardoor zij de verleiding om hun smartphone erbij te pakken tijdens het fietsen moeilijk kunnen weerstaan (TeamAlert, 2020). Vanwege de combinatie van deze factoren vormen jongeren een belangrijke risicogroep als het gaat om smartphonegebruik op de fiets. 

Onderzoek naar telefoongebruik op de fiets  

Hoeveel jongeren gebruiken hun smartphone tijdens het fietsen? En hoe staan zij tegenover het verbod op smartphonegebruik tijdens het fietsen? Wat is de sociale norm als het gaat om smartphonegebruik tijdens het fietsen onder jongeren? Om antwoord te krijgen op deze vragen heeft jongerenorganisatie TeamAlert in 2019 onderzoek gedaan door middel van een online vragenlijst. In totaal hebben 1331 jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 24 jaar de vragenlijst ingevuld.

Resultaten in het kort 

Vier op de vijf jongeren gebruikt hun smartphone op de fiets; 

Het merendeel van de jongeren (63,2%) zegt het eens te zijn met het verbod. Voornamelijk omdat zij vinden dat smartphonegebruik gevaarlijk is tijdens het fietsen; 

Het merendeel van de jongeren (69%) vindt het normaal dat leeftijdsgenoten hun smartphone wel eens gebruiken tijdens het fietsen. 

 

Wil jij precies weten waarom jongeren hun telefoon gebruiken op de fiets, en welke factoren hierbij een rol spelen? Download dan het volledige onderzoeksrapport.  

 

Een keer vrijblijvend sparren over dit thema en de mogelijkheden die TeamAlert biedt op het gebied van verkeersveiligheid? Neem dan contact op met onze adviseur. 

Download hier het complete onderzoek

Ook een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.