Claire Borst

Gedragsonderzoeker

Jongeren en MONO in het donker fietsen

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Afleiding in het verkeer
  4. Jongeren en MONO in het donker fietsen
14 december 2021 Claire Borst

Als de zon ondergaat en het donker begint te worden, breekt het moment aan voor veel mensen - voornamelijk vrouwen - waarop zij zich onveiliger gaan voelen. Om deze reden gaat 71% van de Nederlandse vrouwen ook liever niet in hun eentje over straat wanneer het donker wordt (EenVandaag, 2021). Vrouwen geven aan zich minder veilig te voelen dan mannen, omdat zij bang zijn om lastig gevallen te worden. Om deze reden stuurt 99% van de vrouwen een appje naar iemand zodra ze veilig thuis zijn, of bellen ze met een vriend(in) tijdens het fietsen. 

Sommige tactieken zijn echter in tegenstrijd met de wetgeving. Volgens de wet mag je geen telefoon vasthouden tijdens het autorijden of fietsen (Ministerie van Infrastructuur en Veiligheid, n.d.). Telefoongebruik in het verkeer zorgt namelijk voor afleiding, wat het ongevalsrisico aanzienlijk verhoogd (SWOV, 2020). Om deze reden wil TeamAlert in kaart brengen in welke mate en op welke manier jongeren hun telefoon gebruiken voor een persoonlijk veiliger gevoel en in hoeverre zij dit gevaarlijk vinden voor het verkeer. Om dit te achterhalen, heeft TeamAlert in 2021 grootschalig onderzoek uitgevoerd onder de Nederlandse jongeren. In totaal hebben 1023 jongeren de vragenlijst ingevuld.   

 

Resultaten in het kort: 

  • Bijna driekwart (72%) van de jongeren voelt zich (een beetje) onveilig in het donker op de fiets; 
  • Bijna twee op de vijf (38%) jongeren maakt (heel) vaak gebruik van hun telefoon om zich persoonlijk veilig(er) te voelen in het donker op de fiets; 
  • Bijna de helft van de jongeren (45%) ziet betere straatverlichting als een goede stap om het veiligheidsgevoel in het donker op de fiets te vergroten. 

 

Wil jij nog meer weten over de situaties waarin jongeren middelen gebruikten en onder invloed reden in coronatijd? Download dan het volledige onderzoeksrapport.

 

Wil je een keer vrijblijvend sparren over rijden onder invloed? Neem dan contact op met onze adviseur.

Een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.