Florien Huizinga

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren, verkeersovertredingen en social media

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Afleiding in het verkeer
  4. Jongeren, verkeersovertredingen en social media
10 mei 2021 Florien Huizinga

Van alle leeftijdscategorieën maken jongeren het vaakst gebruik van social media (CBS, 2020). Social media kunnen sterke invloed uitoefenen op jongeren hun mening en gedrag. Via social media kunnen jongeren bijvoorbeeld geconfronteerd worden met beelden van ernstige verkeersovertredingen. Ook is het een plek waar jongeren zelf dergelijke filmpjes kunnen delen.  

Hoe vaak worden jongeren online geconfronteerd met ernstige verkeersovertredingen? En wat is hun mening over dit soort beelden? Om deze vragen te beantwoorden heeft TeamAlert in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Ministerie van Justitie en Veiligheid een vragenlijst uitgezet.  In totaal is de vragenlijst ingevuld door 238 jongeren tussen de 16 en 24 jaar oud in mei 2021.  

 

Resultaten in het kort 

  • De meeste jongeren zien beelden van ernstige verkeersovertredingen ongeveer één keer per week (31%) of vaker dan één keer per week (31%).  
  • De meerderheid van de jongeren (76%) vindt dit soort beelden gevaarlijk. En de meeste jongeren (65%) denken dan ook dat door dit soort beelden mensen dit gedrag gaan nadoen. 
  • De meeste jongeren (80%) zijn van mening dat het delen van beelden met ernstige verkeersovertredingen onverstandig is.  

 

Wil jij meer weten over wat voor verkeersovertredingen jongeren online voorbij zien komen, en wat zij hiervan vinden? Download dan het volledige onderzoek.

 

Een keer vrijblijvend sparren over dit thema en de mogelijkheden van TeamAlert? Neem dan contact op met onze adviseur.

Ook een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.