Saar Hadders

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren en lachgas in het verkeer

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Factsheets
  4. Jongeren en lachgas in het verkeer (1)
21 mei 2023 Saar Hadders

Lachgas is een gas dat wordt gebruikt als narcosemiddel of pijnstiller in de medische wereld. Daarnaast wordt het tegenwoordig vaak gebruikt als drug. Wanneer je lachgas inademt, ervaar je een korte, sterke roes. In 2021 gaf 7,9% van alle volwassen Nederlanders aan wel eens lachgas te hebben gebruikt (Nationale Drug Monitor, 2023). Het gebruik van lachgas kent verschillende gezondheidsrisico’s. Zo liepen tenminste 64 jongeren tussen 2018 en 2020 een dwarslaesie op als gevolg van overmatig lachgasgebruik (RTL Nieuws, 2020).

 

Lachgasgebruik in het verkeer
Ook lachgasgebruik in het verkeer is niet zonder risico’s. Het gas verstoort namelijk de waarneming en het coördinatievermogen en het gebruik leidt af van het verkeer. Lachgasgebruik verhoogt de kans op verkeersongevallen (CAM, 2019). Om het recreatieve gebruik van lachgas, en daarmee het lachgasgebruik in het verkeer, terug te dringen staat sinds 1 januari 2023 lachgas op lijst II van de Opiumwet. Dit betekent onder andere dat het in Nederland verboden is om lachgas te vervoeren, te verkopen of te hebben (Rijksoverheid, 2022).

 

Jongeren als risicogroep
Voor sommige jongeren is lachgasgebruik een gewoonte, ook tijdens het autorijden (TeamAlert, 2020). Jongeren in het bijzonder vormen een risicogroep voor lachgasgebruik in het verkeer. Om deze reden focust TeamAlert zich, als expert op het gebied van jongeren, in deze factsheet op jongeren en lachgas in het verkeer. De informatie uit de factsheet is gebaseerd op wetenschappelijke artikelen, rapporten van kennisinstituten en onderzoeken van TeamAlert. Jaarlijks wordt de kennis in deze factsheet geüpdatet. 

 

Wat weet je na het lezen van deze factsheet:

  • De auto is voor veel jongeren de plek om lachgas te gebruiken, voornamelijk vanwege de privacy;
  • Jongeren onderschatten de gevaren van rijden onder invloed van lachgas en ze overschatten hun eigen rijvaardigheid, wanneer ze lachgas hebben gebruikt;
  • Jongeren vinden lachgasgebruik in het verkeer onveilig, maar zijn van mening dat lachgas in het verkeer in hun situatie wel veilig is.

 

Wil je nog meer weten over jongeren en lachgas in het verkeer? Download dan de volledige factsheet.

 

Een keer vrijblijvend sparren over rijden onder invloed van lachgas en hoe je dit kan aanpakken? Neem dan contact op met onze adviseur.

 



 

Vul je gegevens in om het onderzoek of factsheet te downloaden.

Een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.