Meer weten? Neem contact op!

Saar Hadders

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren en risicogedrag

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Factsheets
  4. Jongeren en risicogedrag
22 april 2024 Saar Hadders

Jongeren vertonen vaker dan volwassenen risicogedrag op allerlei gebieden. Zo is te zien dat jongeren vaker risicogedrag vertonen op het gebied van gezondheid en criminaliteit, maar ook in het verkeer (Twisk & Stelling, 2014). Jongeren rijden bijvoorbeeld vaker dan volwassenen onder invloed van drugs (Houwing et al., 2011), krijgen vaker snelheidsbekeuringen (CBS, 2018) en gebruiken vaker hun telefoon tijdens het fietsen (Van der Kint & Mons, 2022). Waarom hebben jongeren deze neiging tot risicogedrag? En wat zijn de gevolgen van dit risicogedrag voor het verkeer?

 

Jongeren als risicogroep
Risicogedrag wordt breed omschreven als gedrag dat mogelijk negatieve gevolgen heeft (van Leijenhorst & Crone, 2009). Jongeren zijn meer geneigd tot het vertonen van risicogedrag dan volwassen (Twisk & Stelling, 2014). Dit maakt dat jongeren in het bijzonder een risicogroep vormen in het verkeer. Om deze reden focust TeamAlert zich, als expert op het gebied van jongeren, in deze factsheet op jongeren en hun risicogedrag in het verkeer. De informatie uit de factsheet is gebaseerd op wetenschappelijke artikelen, rapporten van kennisinstituten en onderzoeken van TeamAlert. Jaarlijks wordt de kennis in deze factsheet geüpdatet. 

 

Wat weet je na het lezen van deze factsheet:

  • Tot ongeveer het 25e levensjaar blijft het brein zich ontwikkelen. De hersenen van jongeren zijn dus nog niet volledig volgroeid, wat het voor hen moeilijk maakt om verleiding tot risicogedrag te weerstaan;
  • Risicogedrag van jongeren is sterk sociaal gedreven, de sociale omgeving bepaald in grote mate het gedrag van jongeren;
  • Jongeren waarvan ouders betrokken zijn en weten wat hun kinderen doen in hun vrije tijd en op school, vertonen over het algemeen minder risicogedrag.

Wil je nog meer weten over het thema jongeren en risicogedrag? Download dan de volledige factsheet.

Een keer vrijblijvend sparren over jongeren en risicogedrag? Of wil je ook een onderzoek laten uitvoeren door TeamAlert? Neem dan contact op met onze adviseur.

 

Vul je gegevens in om het onderzoek of factsheet te downloaden.

Een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.