Meer weten? Neem contact op!

Saar Hadders

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren en social media

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Factsheets
  4. Jongeren en social media
24 september 2023 Saar Hadders

Social media zijn niet meer weg te denken uit het leven van jongeren. Door de smartphone hebben jongeren op ieder moment van de dag toegang tot social media. Het is daarom niet verrassend dat er ook erg veel gebruik van wordt gemaakt; gemiddeld besteden jongeren dagelijks 161 minuten aan social media, ruim twee en een half uur (Newcom, 2023). Gemiddeld gebruiken jongeren 5 socialmediakanalen (Newcom, 2023).     

Social mediagebruik 
Dat jongeren zoveel tijd besteden aan social media, maakt social media gebruik een interessant onderwerp voor TeamAlert. Welke socialmediakanalen gebruiken jongeren? Wat maakt het gebruik van social media zo aantrekkelijk voor jongeren? Wanneer kunnen social media nadelig zijn voor jongeren, en wat voor invloed heeft social media op nachtrust of verkeersveiligheid? Om de antwoorden op deze vragen op een rijtje te zetten focust TeamAlert zich in deze factsheet op jongeren en social media. De informatie uit de factsheet is gebaseerd op wetenschappelijke artikelen, rapporten van kennisinstituten en onderzoeken van TeamAlert. Jaarlijks wordt de kennis in deze factsheet geüpdatet.   

 

Wat weet je na het lezen van deze factsheet: 

  • Ruim een kwart van de jongeren is bang om dingen te missen als zij geen gebruik maken van social media; 
  • 45% van de 12- tot en met 14-jarige, 63% van de 15- tot en met 17-jarige en 68% van de 18- tot en met 24-jarige jongeren hun mobiele telefoon gebruiken tijdens het fietsen; 
  • Bijna de helft van de jongeren wil minder FOMO (Fear Of Missing Out) ervaren, ze willen niet meer bang zijn om iets te missen als ze niet online zijn.  

Wil je nog meer weten over het thema jongeren en afleiding en hoe je dit kan aanpakken? Download dan de volledige factsheet.  

 

Wil je een keer vrijblijvend sparren over jongeren en afleiding? Of wil je ook een onderzoek laten uitvoeren door TeamAlert? Neem dan contact op met onze adviseur.

 

Een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.