Meer weten? Neem contact op!

Saar Hadders

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren, werk en verkeer

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Factsheets
  4. Jongeren, werk en verkeer
20 oktober 2023 Saar Hadders

Rijden wordt gezien als de meest risicovolle werk gerelateerde activiteit die werknemers ondernemen (VVN, 2020). Dagelijks begeven jongeren zich voor hun werkgever in het verkeer. Zij vormen in het bijzonder een belangrijke risicogroep in het verkeer, ze vertonen namelijk vaker risicogedrag dan kinderen of volwassenen (Crone, 2018). Vanwege hun kwetsbare positie in het verkeer, is er gekeken naar de potentie van het inzetten van werkgevers om het gedrag van jongeren in het verkeer positief te beïnvloeden (TeamAlert, 2021).

Jongeren als risicogroep
Omdat jongeren kwetsbaar zijn in het verkeer en veel tijd doorbrengen op hun werk focust TeamAlert zich, als expert op het gebied van jongeren, in deze factsheet op jongeren, werk en verkeer. In deze factsheet wordt beschreven wat er bekend is over de invloed van werkgevers op de verkeersveiligheid van jongeren. Er wordt ingegaan op jongeren en werk in een meer algemene zin, er wordt gekeken naar hoe het verkeersgedrag van jongeren mogelijk wordt beïnvloed door hun werkgever en in hoeverre jongeren rekening houden met hun werkgever. De informatie uit de factsheet is gebaseerd op wetenschappelijke artikelen, rapporten van kennisinstituten en onderzoeken van TeamAlert. Jaarlijks wordt de kennis in deze factsheet geüpdatet.

Wat weet je na het lezen van deze factsheet:

  • In onderzoek van TeamAlert gaf 38% van de jongeren aan zich onveiliger in het verkeer te gedragen wanner ze op tijd op werk willen zijn;
  • Het geven van het goede voorbeeld en het duidelijk uitspreken van verwachtingen, regels en consequenties door de werkgever kan een positieve invloed hebben op het verkeersgedrag van jongeren;
  • Bijna een derde van de jongeren verwachten van hun werkgever dat die zich inzet voor veilige verkeersdeelname van de jongere als werknemer.

Wil je nog meer weten over jongeren die zich voor hun werk in het verkeer begeven? Download dan de volledige factsheet.

Een keer vrijblijvend sparren over het verkeersgedrag van jongeren tijdens hun werk? Neem contact op met onze adviseur.

 

Een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.