Jongeren en de fietshelm

Meer weten?

Florien Huizinga

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren en de fietshelm

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Kwetsbare verkeersdeelnemers
  4. Jongeren en de fietshelm
07 september 2020 Florien Huizinga

Door de fietshelm neemt het risico op ernstig hoofd- of hersenletsel na een botsing of val met gemiddeld 60% af (Hoye, 2018). Hoewel deze cijfers laten zien dat de fietshelm een positieve invloed kan hebben op het verkleinen van het aantal verkeersdoden en het verminderen van (ernstig) hoofd- of hersenletsel, is de mening over de fietshelm erg negatief (Het Parool, 2020). Onderzoek naar de attitude ten opzichte van de fietshelm is echter nog niet eerder uitgevoerd onder Nederlandse jongeren. Het is daarom onduidelijk in hoeverre zij bereid zijn om een fietshelm te dragen. 

Jongeren en hun houding tegenover de fietshelm 
Onderzoek laat zien dat hoofdletsel het meest voorkomende letsel is, wanneer verkeersslachtoffers overlijden in het ziekenhuis (Weijersmars, Bos, Boele-Vos & Davidse, 2019). Naast een stijging in dodelijke ongevallen, zien we dat jongeren een meerderheid vormen bij spoedeisende hulp (SEH) bezoeken in verband met letsel na een verkeersongeval. In 2018 brachten zo’n 36300 jongeren tussen de 12 en 29 jaar oud een bezoek aan de SEH na een verkeersongeval (Olij & Van der Does, 2019). Dit bezoek volgde het vaakst na deelname aan het verkeer met de fiets, met name voor jongeren tussen de 12 en 19 jaar oud. Van alle fietsers die ernstig gewond raken door een fietsongeval, heeft bijna één derde hoofd- of hersenletsel (SWOV, 2019). Om deze reden heeft TeamAlert in september 2020 een kwantitatief onderzoek uitgevoerd naar de attitude en de bereidheid van jongeren ten opzichte van het dragen van een fietshelm. In totaal hebben 514 jongeren deelgenomen aan het onderzoek. 

 

Resultaten in het kort: 

  • De meeste jongeren schatten de kans op een enkelzijdig ongeval klein in (68,3%);
  • 7,8% van de jongeren draagt nooit een fietshelm; 
  • De reden die door de meeste jongeren (74%) werd opgegeven om geen fietshelm te dragen, is omdat ze het niet nodig vinden om een fietshelm te dragen.

 

Wil jij meer weten over jongeren en wat ze van fietshelmen vinden? Download dan het volledige onderzoeksrapport.

 

Een keer vrijblijvend sparren over dit thema en de mogelijkheden die TeamAlert biedt op het gebied van verkeersveiligheid? Neem dan contact op met onze adviseur. 

Ook een onderzoek laten uitvoeren?

Over ons

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.