Meer weten?

Florien Huizinga

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren en nieuwe vervoersmiddelen

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Kwetsbare verkeersdeelnemers
  4. Jongeren en nieuwe vervoersmiddelen
01 juli 2020 Florien Huizinga

De afgelopen jaren is het aanbod van elektrische vervoersmiddelen in Nederland sterk toegenomen. In 2018 werden er al meer elektrische fietsen verkocht dan 'gewone’ fietsen (BOVAG, 2020). Ook schaffen steeds meer mensen andere licht elektrische voertuigen (LEV) aan, zoals hoverboards, elektrische stepjes en skateboards. In 2020 werd uitgesproken dat er nieuwe wetgeving ontwikkeld gaat worden waardoor mogelijk dit soort LEV’s toegestaan zullen worden op de openbare weg (Tweede Kamer, 2020). Hierdoor zal het gebruik van deze vervoersmiddelen naar verwachting toenemen.  

Jongeren en elektrische vervoersmiddelen 
Jongeren die gebruik maken van deze nieuwe, elektrische vervoersmiddelen bevinden zich vanwege hun leeftijd in een kwetsbare positie. Om deze reden heeft TeamAlert in 2020 kwantitatief onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van nieuwe, elektrische vervoersmiddelen onder jongeren en welke motivaties en attitudes zij hebben ten opzichte van deze vervoersmiddelen. In totaal hebben 549 jongeren deelgenomen aan het onderzoek. 

 

Resultaten in het kort: 

  • Een derde van de jongeren maakt wel eens gebruik van een elektrische fiets. 10% van de jongeren bezit zelf een elektrische fiets; 
  • Ruim twee op de vijf jongeren heeft wel eens gebruik gemaakt van een hoverboard
  • Bijna de helft van de jongeren vindt het gebruik van LEV's onveilig. 

 
Wil jij meer weten over jongeren en wat ze van elektrische vervoersmiddelen vinden? Download dan het volledige onderzoeksrapport.

 

Een keer vrijblijvend sparren over dit thema en de mogelijkheden die TeamAlert biedt op het gebied van verkeersveiligheid? Neem dan contact op met onze adviseur. 

Ook een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.