Benthe Schuurman

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren en financiën, sparen en rijbewijs

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Onderzoeken
  4. Jongeren en financiën, sparen en rijbewijs
01 mei 2023 Benthe Schuurman

Het halen van een rijbewijs kost in Nederland gemiddeld €2.777,14 (Nationale Nederlanden, z.d.). Deze hoge kosten zijn mogelijk een drempel voor sommigen om te starten met rijlessen. Uit eerder onderzoek van TeamAlert blijkt dat sommige jongeren graag mee hadden gedaan met 2ToDrive, maar dat ze daar niet genoeg geld voor hadden (TeamAlert, 2020). In hoeverre zijn de kosten van het rijbewijs daadwerkelijk een drempel voor jongeren en heeft dit gevolgen voor het behalen van het rijbewijs? Zijn er daarnaast nog andere drempels die het behalen van het rijbewijs in de weg staan? En hoe zit het met de kosten van het autorijbewijs: betalen jongeren deze zelf of met (gedeeltelijke) hulp van ouders of verzorgers?

 

Het onderzoek
Om meer inzicht te krijgen in hoe jongeren hun rijbewijs financieren en wat de rol is van financiën op het behalen van het rijbewijs, heeft TeamAlert begin 2023 een kwantitatief onderzoek uitgevoerd. In totaal hebben 674 jongeren tussen de 16 en 24 jaar oud de online vragenlijst ingevuld.

 

Resultaten in het kort

  • 39% van de jongeren krijgt hun autorijbewijs volledig vergoed door hun ouders, verzorgers of familie. 33% betaalt de kosten volledig zelf en de rest van de jongeren deelt de kosten met ouders, verzorgers of familie;
  • Door de hoge kosten van het rijbewijs voelen de meeste jongeren druk om het rijbewijs in één keer te halen. Dit geldt voornamelijk voor de jongeren die de kosten volledig zelf betalen;
  • De meeste jongeren vinden dat de kosten van het rijbewijs niet van invloed zijn op hun keuze om het rijbewijs te halen, met uitzondering van de jongeren die het rijbewijs volledig zelf moeten betalen.

Wil je meer weten over hoe jongeren hun rijbewijs financieren en welke rol geld hierin speelt? Download dan het volledige onderzoeksrapport.

 

Een keer vrijblijvend sparren over dit thema en de mogelijkheden die TeamAlert biedt op het gebied van verkeersveiligheid? Neem dan contact op met onze adviseur.

 

Een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.