Saar Hadders

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren en verandermomenten

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Onderzoeken
  4. Jongeren en verandermomenten
14 december 2022 Saar Hadders

Jongeren maken verschillende impactvolle gebeurtenissen en momenten mee die hun leven en gedrag beïnvloeden. Denk hierbij aan de overgang van basisschool naar de middelbare school, een eerste eigen telefoon, een verhuizing, het behalen van het rijbewijs of een ongeluk. Wanneer jongeren te maken krijgen met zo’n impactvolle gebeurtenis, dan worden zij als het ware even wakker geschud. Om deze reden zijn dit soort gebeurtenissen, ook wel ‘verandermomenten’, geschikte momenten om met jongeren het gesprek aan te gaan en hen in de richting van veiliger gedrag te wijzen.


Het onderzoek
Als duidelijk is welke verandermomenten van invloed zijn op het verkeersgedrag van jongeren, kan inzichtelijk gemaakt worden welke momenten gebruikt kunnen worden om met de jongeren in gesprek te gaan om zo positieve gedragsverandering te bewerkstelligen. Op deze manier kan TeamAlert effectief bijdragen aan de verkeersveiligheid van jongeren. Om deze reden heeft TeamAlert eind 2022 een vragenlijstonderzoek uitgevoerd onder jongeren en verandermomenten. In totaal hebben 411 jongeren de vragenlijst ingevuld.

 

Resultaten in het kort:

  • Jongeren zijn eerder geneigd om zich risicovol te gedragen in het verkeer, zoals door rood fietsen, wanneer ze emoties, stress of vermoeidheid ervaren;
  • Het zelf ervaren van een (bijna) ongeluk, een ongeluk van mensen uit de sociale omgeving of het zien gebeuren van een ongeluk, is volgens jongeren van invloed op hun verkeersgedrag;
  • De meeste jongeren verwachten door het behalen van het rijbewijs zich verstandiger en veiliger te gaan gedragen in het verkeer.

Wil je meer weten over momenten in het leven van jongeren die van invloed zijn op hun verkeersgedrag? Download dan het volledige onderzoeksrapport.

 

Een keer vrijblijvend sparren over verandermomenten en hoe je deze het beste kan inzetten voor veilig verkeersgedrag? Neem contact op met onze adviseur.

 

Vul je gegevens in om het onderzoek of factsheet te downloaden.

Een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!
Claire Borst

Gedragsonderzoeker

Gea-Marit Dekker

Manager onderzoek & gedragsverandering

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.