Benieuwd hoe bovenstaande droom wordt bereikt door TeamAlert? Neem contact op met:

Saar Hadders

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren als beginnende bestuurders

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Onervaren verkeersdeelnemers
  4. Jongeren als beginnende bestuurders
04 mei 2023 Saar Hadders

Beginnende bestuurders hebben meer kans op een verkeersongeval vanwege een gebrek aan vaardigheden en onervarenheid met nieuwe vervoersmiddelen of situaties in het verkeer (SPV, 2018). Het risico op een dodelijk ongeval ligt voor beginnende bestuurders 4,5 keer hoger dan voor ervaren bestuurders. Dit risico is het hoogst in het eerste jaar na het behalen van het rijbewijs, en daalt wanneer er rijervaring wordt opgebouwd (SWOV, 2021). In deze factsheet worden de feiten op het gebied van beginnende bestuurders op een rijtje gezet.  

Jongeren als risicogroep 
Jonge beginnende bestuurders (18 – 24 jaar) hebben een groter ongevalsrisico dan oudere, ervaren bestuurders (30 tot 65 jaar; SWOV, 2021). Dit leeftijdseffect kan verklaard worden door de hersenontwikkeling van jongeren. Jongeren reageren impulsiever, nemen vaker risico’s en zijn gevoeliger voor groepsdruk dan volwassenen. Jongeren in het bijzonder vormen een risicogroep wanneer ze beginnend bestuurder zijn, omdat ze vaak nog onervaren zijn in het verkeer. Om deze reden focust TeamAlert zich, als expert op het gebied van jongeren, in deze factsheet op jongeren als beginnend bestuurder. De informatie uit de factsheet is gebaseerd op wetenschappelijke artikelen, rapporten van kennisinstituten en onderzoeken van TeamAlert. Jaarlijks wordt de kennis in deze factsheet geüpdatet.   

 

Wat weet je na het lezen van deze factsheet:  

  • In Nederland hebben bijna één miljoen jongeren van 16 t/m 24 jaar een autorijbewijs. Hiermee is bijna de helft van de jongeren van 16 t/m 24 jaar beginnende autobestuurder;
  • Jonge, beginnende bestuurders hebben een hoog ongevalsrisico doordat ze moeite hebben met het inschatten van verkeerssituaties en hier op een goede manier op te reageren; 
  • Jonge bestuurders zijn vaak betrokken bij enkelzijdige ongevallen (zoals van de weg af raken).

 

Wil je nog meer weten over het thema onervaren verkeersdeelnemers? Download dan de volledige factsheet.  

 

Een keer vrijblijvend sparren over jongeren als beginnend bestuurder? Of wil je ook een onderzoek laten uitvoeren door TeamAlert? Neem dan contact op met onze adviseur.

 

Een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.