Gea-Marit Dekker

Manager onderzoek & gedragsverandering

Jongeren en snorders

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Onervaren verkeersdeelnemers
  4. Jongeren en snorders
10 maart 2022 Gea-Marit Dekker

Een snorder is een illegale taxichauffeur, die personenvervoer verricht tegen betaling, zonder taxivergunning. De passagiers die hiervan gebruik maken zijn veelal jongeren (van 16 tot en met 26 jaar) die een rit zoeken vanaf en naar hun feestbestemming. De veiligheid van de passagiers kan bij het gebruik maken van een snorder niet gewaarborgd worden. Daarbij zijn de gevaren die dit met zich meebrengen onvoldoende bekend bij de passagiers.

Het onderzoek
Om het gebruik van snorders onder jongeren terug te dringen, zijn de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en TeamAlert een samenwerking gestart. De focus ligt hierbij op snorders die op en rondom festivals actief zijn, waarbij de snorder niet eenmalig iemand oppikt, maar doelbewust en vaker optreedt als illegale taxichauffeur. Snorders die rondom uitgaansgebieden en horecagelegenheden actief zijn worden ook meegenomen in dit onderzoek. Middels een vragenlijstonderzoek is de kennis over snorders en motieven van jongeren om een snorder te kiezen in kaart gebracht. In totaal hebben 980 deelnemers van 16 tot en met 26 jaar oud (gemiddeld 19 jaar) de vragenlijst ingevuld.

Resultaten in het kort:

  • Bijna een kwart van de jongeren in het onderzoek gebruikt wel eens een snorder. De meerderheid van deze jongeren deed dit in de afgelopen 5 jaar één tot vijf keer;
  • Jongeren die snorders gebruiken, doen dit met name op de terugweg na een avondje uit of na huisfeestjes of festivals;
  • De voornaamste reden om een snorder te gebruiken is dat het goedkoper is dan een officiële taxi. Daarnaast is een snorder altijd en overal beschikbaar en is het vaak een bekende van de jongeren. De snorder is hierdoor een makkelijke optie.

Naar aanleiding van dit onderzoek hebben TeamAlert en ILT het project ‘Fix je rit’ opgezet. Bekijk hier de pagina waarop jongeren hun kennis over illegale taxi’s kunnen testen.

Wil je nog meer weten over het gebruik van snorders onder jongeren? Download dan het complete onderzoeksrapport.

Een keer vrijblijvend sparren over jongeren en verkeer? Neem dan contact op met onze adviseur.

 

Een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.