Meer weten?

Saar Hadders Saar Hadders
Saar Hadders

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Hoe motiveer je jongeren geen drugs te gebruiken in het verkeer

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Rijden onder invloed
  4. Hoe motiveer je jongeren geen drugs te gebruiken in het verkeer
03 september 2018 Saar Hadders

Drugsgebruik en deelname aan het verkeer is een gevaarlijke combinatie. Dat is natuurlijk bekend. Maar wist je ook dat gecombineerd drugsgebruik, of alcohol in combinatie met drugs, de kans op een ernstig ongeval maar liefst 200 keer vergroot (Houwing & Hagenzieker, 2013)? Uit onderzoek van Van Laar & Van Gestel (2017) blijkt dat drugsgebruik onder jongeren vanaf 18 jaar de laatste jaren licht is toegenomen. De geluiden dat er meer drugs wordt gebruikt onder jongeren krijgt TeamAlert ook terug van haar voorlichtingsmedewerkers, die wekelijks met jongeren in gesprek gaan over het onderwerp. 

Onderzoek naar beweegredenen van jonge bestuurders onder invloed 

Jongerenorganisatie TeamAlert heeft onderzocht wie de jongeren zijn die drugs gebruiken in het verkeer en welke factoren hieraan ten grondslag liggen. Met als doel: achterhalen hoe we jongeren kunnen demotiveren drugs te gebruiken in het verkeer. Om antwoord te geven op deze vragen hebben we in 2018 kwalitatief en kwantitatief onderzoek uitgevoerd onder jongeren tussen de 18 en 24 jaar oud. Middels 8 diepte-interviews is er inzicht verkregen in de beweegredenen van jongeren om drugs te gebruiken in het verkeer. Vervolgens zijn die bevindingen met een online vragenlijst waar 364 respondenten aan meededen op grotere schaal getoetst. 

 

Resultaten in het kort 

  • De attitudes over rijden onder invloed zijn overwegend positief: het moet kunnen, mits je binnen grenzen blijft en je het zelf aankunt.  
  • De voornaamste reden voor jongeren om te stoppen met drugsgebruik in het verkeer zijn de risico’s.  
  • De motivatie van jongeren om hun gedrag m.b.t. drugsgebruik in het verkeer aan te passen hangt samen met de intentie, de duur en frequentie van drugsgebruik en de drugsconsumptie. 
  • De (sociale) omgeving kan het makkelijker of moeilijker maken om het om gewenste gedrag uit te voeren. 

 

Wil jij precies weten welke beweegredenen jongeren hebben om drugs te gebruiken in het verkeer? Download dan het volledige onderzoeksrapport.

 

Meer weten over jongeren en drugsgebruik en hoe je dit kan aanpakken? Neem dan contact op met een van onze adviseur.

Ook een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.