Benthe Schuurman

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren en alcohol in het verkeer

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Onderzoeken
  4. Jongeren en alcohol in het verkeer (1)
01 december 2019 Benthe Schuurman

20% van de jonge mannelijke bestuurders geeft aan weleens met alcohol op te rijden (TeamAlert 2019). Om dit probleem aan te pakken is het belangrijk om te weten wáárom jonge bestuurders onder invloed van alcohol in de auto stappen. Alleen met die kennis kunnen we hier ook daadwerkelijk iets aan doen. Daarom heeft TeamAlert onderzocht wat jonge bestuurders motiveert om te rijden onder invloed van alcohol.  

Waarom hebben we hier onderzoek naar gedaan?  

Zodra je weet waarom bestuurders in de auto stappen na een avondje drinken, kun je interventies inrichten gericht op gedragsverandering. Dit onderzoek draagt daarom bij aan het vergroten van de verkeersveiligheid van de beginnende bestuurders en andere weggebruikers in Nederland.  

 

Focusgroeponderzoek en vragenlijstonderzoek

Dit onderzoek is opgezet in twee delen. Eerst is er in augustus 2019 een focusgroeponderzoek uitgevoerd. Hiervoor heeft TeamAlert 9 mannelijke beginnende bestuurders gesproken. Om deze gegevens te kwantificeren hebben we vervolgens in december 1500 jonge mannen naar hun mening en motieven gevraagd. Deze steekproef is representatief naar leeftijd en opleidingsniveau. Dit onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Ruigrok Netpanel.  

 

Resultaten in het kort 

  • Negen op de tien jonge mannen (89%) vindt het onveilig om onder invloed te rijden. Toch geeft een vijfde (20%) aan in het afgelopen jaar wel eens auto te hebben gereden met meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol. 
  • De voornaamste redenen om onder invloed in de auto te stappen zijn: omdat het een kort ritje betreft en omdat de bestuurder niet véél meer heeft gedronken dan volgens de wet mag. 
  • Een derde van de jonge mannen (35%) die onder invloed van alcohol autorijdt, geeft aan dat het in hun sociale omgeving normaal is om auto te rijden met meer alcohol op dan is toegestaan.

Wil jij precies weten hoe vaak er met alcohol op gereden wordt en met welke motieven dit wordt gedaan? Bekijk dan onze uitgebreide onderzoeksrapporten. In het eerste rapport vind je het focusgroeponderzoek, het tweede rapport bevat de uitkomsten van de kwantitatieve toetsing.  

 

Een keer met ons in gesprek over alcohol en drugs in het verkeer en hoe je dit kan aanpakken? Neem contact met ons op!

Vul je gegevens in om het onderzoek of factsheet te downloaden.

Een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!