Meer weten?

Gea-Marit Dekker

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren en lachgas in het verkeer

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Rijden onder invloed
  4. Jongeren en lachgas in het verkeer
26 mei 2020 Gea-Marit Dekker

De afgelopen tijd is het gebruik van lachgas veel in het nieuws geweest. In totaal gebeurden er in de afgelopen drie jaar bijna 1800 ongevallen met lachgas. Bij 63 dodelijke ongevallen en 362 ongevallen met (ernstig) letsel werd lachgasgebruik geconstateerd (NOS, 2021). Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil het aantal slachtoffers in het verkeer door lachgas terugdringen en heeft daarom TeamAlert, als expert op het gebied van jongeren en verkeer, om advies gevraagd. 

Onderzoek naar jongeren en lachgas in de auto 
Waarom gebruiken jongeren lachgas in het verkeer? En welke mogelijkheden zijn er om dit gevaarlijke gedrag terug te dringen? Om een beter beeld te krijgen van het lachgasgebruik van jongeren in het verkeer, heeft TeamAlert in december 2019 en februari 2020 meerdere focusgroepen georganiseerd. De deelnemers waren jongeren die zelf als autobestuurder rijdend lachgas gebruiken of als passagier bij een lachgas gebruikende bestuurder in de auto zaten. Ook waren er jongeren die weleens lachgas in een stilstaande auto gebruiken en jongeren die lachgas gebruiken, maar dit niet in de auto doen. In totaal zijn er zes sessies gehouden met negentien jongeren.  

Resultaten in het kort:  

  • Jongeren zien het gebruik van lachgas als een sociale activiteit. Voor veel jongeren is de auto een ontmoetingsplek waar privacy en comfort wordt ervaren.  
  • Jongeren vinden lachgas in het verkeer gevaarlijk. Dat sommige jongeren toch rijdend lachgas gebruiken, komt doordat ze vinden dat lachgas in het verkeer in hun eigen situatie wel veilig kan.  
  • Jongeren geven aan meer behoefte te hebben aan informatie over de effecten en gevolgen van lachgas. Ze zien leeftijdsgenoten hiervoor als meest geschikte afzender. Snapchat en Instagram worden al meest geschikte kanalen genoemd. 

Wil jij precies weten waarom jongeren lachgas gebruiken in het verkeer en op welke momenten zij dit doen? Download dan het volledige onderzoeksrapport.

Wil je een keer met ons in gesprek over lachgasgebruik in het verkeer en hoe je dit kan aanpakken? Neem dan contact op met onze adviseur.

Ook een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.