Meer weten?

Saar Hadders

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren en xtc in het verkeer

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Onderzoeken
  4. Jongeren en xtc in het verkeer
30 september 2020 Saar Hadders

Ecstasy (XTC) is na cannabis de meest gebruikte drug in Nederland. In 2016 werd het aangetroffen in één op de tien bloedmonsters die door de politie zijn afgenomen bij verkeersdeelnemers die werden verdacht van drugsgebruik (Trimbos-instituut, 2019). Het risico op een ernstig verkeersongeval voor bestuurders onder invloed van XTC is vijf tot dertig keer zo groot als voor nuchtere bestuurders (Hels et al., 2011). Om deze reden heeft TeamAlert, de expert op het gebied van jongeren en verkeer, onderzoek gedaan naar rijden onder invloed van XTC. 

Onderzoek naar rijden onder invloed van XTC 
Wat zijn de motieven van jongeren om bewust te rijden onder invloed van XTC? En hoe kunnen de resultaten van dit onderzoek in de praktijk toegepast worden?  Om antwoord te geven op deze vragen heeft TeamAlert kwalitatief onderzoek uitgevoerd. In mei en juni 2020 hebben er vijf focusgroepen plaatsgevonden met in totaal 14 deelnemers. De deelnemers waren jongeren tussen de 18 en 29 jaar oud die zelf wel eens onder invloed van XTC rijden.  

Resultaten in het kort: 

  • Jongeren zien het gevaar van rijden onder invloed van XTC voor zichzelf niet in, en overschatten zichzelf ten opzichte van anderen.  
  • Alle jongeren geven aan dat ze de kans dat zij betrapt worden door de politie zeer laag inschatten, omdat ze denken dat het niet te zien is aan hun rijstijl.  
  • Jongeren vinden het rijden met XTC op normaal. De norm die zij ervaren is dat rijden onder invloed van XTC vaak voorkomt onder leeftijdsgenoten in hun sociale omgeving. Tegelijkertijd hebben sommige jongeren de mening dat rijden met XTC op niet goed is en dat nuchter rijden het beste is.  
  • Kansrijke aanbevelingen gericht op gedragsverandering zijn het delen van ervaringsverhalen, het inzetten op het verantwoordelijkheidsgevoel van de jongeren, het zetten van een sociale norm, het trainen van zelfcontrole en het maken van concrete plannen. 

Wil jij precies weten waarom jongeren rijden onder invloed van XTC, en welke aanbevelingen er zijn om het gewenste gedrag te stimuleren? Download dan het volledige onderzoeksrapport.

Wil je een keer vrijblijvend sparren over rijden onder invloed van XTC en hoe je dit kan aanpakken? Neem dan contact op met onze adviseur.

Vul je gegevens in om het onderzoek of factsheet te downloaden.

Een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!