Claire Borst

Gedragsonderzoeker

Jongeren en wonen, werken en mobiliteit

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Trendanalyse
  4. Jongeren en wonen, werken en mobiliteit
19 september 2022 Claire Borst

Jongeren brengen een groot gedeelte van hun tijd door op school. Tijdens de corona-periode adviseerde de overheid om zo veel mogelijk thuis te blijven, om zo het contact onderling te beperken. Als gevolg hiervan moesten alle Nederlanders die dat konden thuis werken en werden jongeren verplicht tot het volgen van online onderwijs. Het volgen van online onderwijs ging echter niet zonder slag of stoot. Het gebrek aan fysiek onderwijs zorgde ervoor dat veel studenten last hadden van eenzaamheid en motivatieproblemen (NJI, 2021). Ook jongerenuitzendbureau YoungCapital erkent dat jongeren tijdens de coronacrisis behoefte hadden aan fysiek contact en dat ze elkaar vaker wilden ontmoeten op kantoor (YoungCapital, 2021).

Moderne manier van werken

Hoewel het online onderwijs en thuiswerken voor problemen heeft gezorgd onder de jongeren, zal thuiswerken wellicht toch de nieuwe norm worden. Dit is natuurlijk van invloed is op het leven van alle werkenden, waaronder ook jongeren. Het is daarom belangrijk om te weten hoe deze moderne manier van werken van invloed is op het leven van jongeren met betrekking tot hun mobiliteit en woonsituatie. Dit onderzoek zal hier inzichten in geven.

Trendanalyse
In de trendanalyse ‘Jongeren van nu’ worden tweejaarlijks acht thema’s onderzocht die relevant zijn in het leven van jongeren. Door deze onderzoeken is en blijft TeamAlert goed op de hoogte van ontwikkelingen in de belevingswereld van jongeren en kan hier tijdig op in worden gespeeld. Wonen, werken en mobiliteit vormt het laatste thema van dit grootschalige onderzoek.  

Het onderzoek
Middels een online vragenlijstonderzoek heeft TeamAlert in 2022 achterhaald hoe jongeren omgaan met digitalisering. In totaal hebben 526 jongeren mee gedaan aan het onderzoek.

Resultaten in het kort

  • De meeste jongeren uit dit onderzoek hebben de afgelopen maanden weinig te maken gehad met online onderwijs of hybride werken;
  • Jongeren vinden het over het algemeen belangrijker om in de buurt te wonen van hun vrienden en familie dan dat zij in de buurt wonen van hun school, opleiding of werk;
  • Voor jongeren zou volledig online onderwijs betekenen dat zij ervoor zouden kiezen om langer bij hun ouders te blijven wonen en ook vinden zij het minder urgent om dan dichterbij de opleiding te wonen;
  • Als er meer thuisgewerkt zou worden, dan is het volgens jongeren makkelijker om verder weg van werk te wonen, maar voor werkende jongeren beïnvloedt het hun keuze om ergens te wonen niet.

 

Wil jij meer weten over jongeren en wonen, werken en mobiliteit? Download dan het volledige onderzoeksrapport.

Een keer vrijblijvend sparren over dit thema en de mogelijkheden die TeamAlert biedt op het gebied van jongeren en verkeersveiligheid? Neem dan contact op met onze adviseur.

Een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.