Sanne de Lorme

Manager marketing en communicatie

1 april grap: Alcoholslot op de fiets

  1. Home
  2. Nieuws
  3. 1 april grap: Alcoholslot op de fiets
01 april 2025 Sanne de Lorme

Gister publiceerde TeamAlert het volgende bericht: Na jarenlange discussie over alcohol in het verkeer lijkt er eindelijk consensus in de politiek: het alcoholslot voor auto’s wordt opnieuw ingevoerd. Maar nu komt er een nóg opvallendere maatregel op tafel: een alcoholslot voor fietsen. Dit zou betekenen dat fietsers, net als bestuurders van gemotoriseerde voertuigen, eerst een blaastest moeten afleggen voordat ze kunnen vertrekken. Blazen ze te hoog? Dan blijft de fiets op slot.

Lees het hele bericht hier: Opvallende-maatregel-voorgesteld-alcoholslot-voor-fietsen


Sorry, het was een 1 aprilgrap! Er komt voorlopig geen alcoholslot op de fiets. Maar achter deze grap schuilt een serieuze boodschap: fietsen onder invloed brengt risico’s met zich mee, en dat wordt vaak onderschat.

Uit onderzoek blijkt dat het aantal fietsers dat onder invloed op de spoedeisende hulp belandt tussen 2012 en 2021 met maar liefst 84% is gestegen (VeiligheidNL, 2022). Wanneer je onder invloed op de fiets stapt, is de kans op hersenletsel door een fietsongeval vier keer groter (EenVandaag, 2024). Toch vinden veel jongeren fietsen na alcoholgebruik normaal. Bijna alle jongeren uit een onderzoek van TeamAlert (2023) geven aan weleens onder invloed te fietsen, waarvan 29% dit minstens twee keer per week doet en 5% zelfs vier keer per week of vaker. De belangrijkste reden? Er zijn te weinig alternatieven om veilig thuis te komen (66%).

Opvallend is dat jongeren weinig redenen kunnen bedenken om juist niet onder invloed te fietsen. Terwijl 50% van de jongeren een fietsongeluk heeft gehad na alcoholgebruik, denkt 79% nog steeds veilig te kunnen fietsen en gelooft 74% dat ze goed kunnen inschatten wanneer ze té dronken zijn. Tegelijkertijd schat 82% de kans om gepakt te worden klein in.


Bijna de helft van de fietsongelukken na alcoholgebruik gebeurt terwijl jongeren in een groep fietsen (46%). Dit is volgens 70% van de jongeren ook het meest risicovolle moment op de fiets. Toch blijft de sociale norm sterk: fietsen onder invloed wordt als normaal beschouwd, waarbij weinig wordt stilgestaan bij de gevaren zoals ongelukken of mogelijke boetes. Mogelijk gebeurt het zo vanzelfsprekend dat het geen bewuste keuze meer is om tóch de fiets te pakken.

Hoewel TeamAlert nuchter deelnemen aan het verkeer als norm uitdraagt – óók op de fiets – begrijpen we dat jongeren in de praktijk vaak geen andere optie zien. Uit gesprekken met jongeren blijkt dat zij de fiets als de meest logische manier van vervoer beschouwen wanneer ze alcohol of drugs hebben gebruikt. Zolang zij geen acceptabele alternatieven zien, zullen zij blijven fietsen onder invloed. Daarom richt TeamAlert zich op twee belangrijke punten: bewustwording van de risico’s én het stimuleren van verantwoordelijkheid binnen vriendengroepen. We dagen jongeren uit om zelf een veilige keuze te maken door alternatief vervoer te regelen, maar ook om op elkaar te letten. Als iemand toch besluit om te fietsen onder invloed, is het belangrijk dat vrienden elkaar niet alleen laten gaan en samen zorgen voor een zo veilig mogelijke situatie.